На 22.09. 2023 г. в Деня на Независимостта на България,

...
</TD
>На 22.09. 2023 г. в Деня на Независимостта на България,
Коментари Харесай

Истории в шевици ще разкажат в Пловдив

На 22.09. 2023 година в Деня на Независимостта на България, от 20:30 часа ще се състои прожекция на документалния филм “Елбетица - мистичност и чудо " с съпътстващо събитие - фотографска галерия и лекция на Славян Стоянов под мотото " Завещаното познание в българската везбена книжовност ".

Събитието се състои с поддръжката на креативен комплекс “Инкубатор " и ще се случи на територията на PLOVDIV STAGE PARK.

Прожекцията на документалния късометражен филм - “Елбетица -мистика и чудо " ще запознае феновете с античния генезис на признака елбетица, неговата функционалност в развиването на човешките цивилизации и мястото, което заема в българските обичаи и фолклор. Хармонията и салдото на Земята са събрани в този елементарен шаблонизиран знак, само че от кое място идва знанието за смисъла, който носи в себе си и за какво участва в българската везбена книжовност, ще стане ясно във кино лентата. 

Придружаващото събитие - фотографска галерия и лекция на Славян Стоянов под мотото " Завещаното познание в българската везбена книжовност " е в директна връзка и връзка с концепцията на кино лентата и ще способства за едно по-дълбоко схващане на античното познание за света, завещано от предците ни. 

Славян Стоянов е художник по предопределение. Част е от археологически екип. Негова пристрастеност са историята и етнографията. Именно археологията е тази, която го насочва към проучване на българската везбена просвета. Открива, че шевичните ни претекстове са съхранили хилядолетни хрумвания и знаци. Така се появяват и първите му книги на тази тема. Заедно със брачната половинка си започват плана " История в шевици ", след което основават и " Фестивал на шевицата ". Славян е уредник и на редица изложения на достоверни носии от цялото българско землище.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР