На 19 май т.г., пред Мемориалния комплекс във Военноморска база

...
</TD
>На 19 май т.г., пред Мемориалния комплекс във Военноморска база
Коментари Харесай

Почетоха паметта на загиналите в изпълнение на служебния си дълг военни моряци

На 19 май т.г., пред Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас, се организира боен обред и беше отслужена панихида в памет на починалите при осъществяване на войнския си дълг военни моряци, оповестиха от пресцентъра на Военноморски сили. Гости на събитието бяха публични лица, близки и родственици на починалите. 

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков подсети за събитията, довели до гибелта на дванадесет военноморски миньори, починали на 5 декември 1916 година в региона на село Свети Никола (днес град Черноморец) при неутрализиране на морска мина, на петнадесет военни моряци от торпедоносеца " Смели ", починали на 19 май 1943 година на нос Акин, на седем моряци от торпедоносеца " Дръзки ", починали на 15 октомври 1942 година, и на старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от Созопол, умрял на 9 декември 1973 година, спасявайки своите приятели при зародил на кораба пожар. 

Свещеници отслужиха заупокойна молитва и панихида, след което бяха поднесени венци и цветя от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, от формалните посетители, от военнослужещи и цивилни чиновници от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас и от роднините на починалите моряци. 

Пред нос Акин и на паметника, издигнат на самия нос, под звуците на корабна сирена, във водата беше спуснат венец и бяха поднесени цветя в символ на поклонение към починалите на 19 май 1943 година моряци от торпедоносеца " Смели ". 

Близките на починалите военни моряци благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас за това, че тези почтени мъже, починали при осъществяване на воинския си дълг не са забравени.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР