На 15 декември излезе деветото издание на Черна книга на

...
</TD
>На 15 декември излезе деветото издание на Черна книга на
Коментари Харесай

Буферният граничен паркинг в Русе попадна в Черна книга на правителственото разхищение в България

На 15 декември излезе деветото издание на " Черна книга на държавното разхищаване в България “. Тя е резултат от взаимната работа на Фондация за свободата " Фридрих Науман “ и проверяващи публицисти. Нейната цел е да стимулира гражданското общество да изисква повече бистрота от институциите, които разпределят и ръководят парите на данъкоплатците. Екипът на ИПИ взе участие и в това издание на " Черната книга “, като Петър Ганев е създател на едно от въведенията, а Адриан Николов даде мнения към всеки един от журналистическите материали.

Книгата събира 15 журналистически разработки, които разказват злоупотреби с публичен запас.

Изводите ѝ за девета година обрисуват трайни трендове в България.

Въпреки многочислените следствия, кавги и митинги в страната, институциите не вършат задоволително, с цел да се оправят със систематичните проблеми – злоупотребите с публични поръчки в интерес на реализатори вместо на качество и по-добри услуги за жителите. На процедура сме очевидци на безотговорност.

5 образеца слагат акцент за големи вреди за данъкоплатците на национално равнище:

– Милиони евро потънали в земеделието – бранш, поради който България попадна в очите на Европейската прокуратура и даже разклати държавното управление на два пъти през миналата година;

– Цената на дългогодишното създаване на системата за ранно предизвестие при бедствия и повреди, потребността от която единствено през 2023 година пролича на няколко пъти;

– Военното правораздаване и БДЖ, които не престават безрезервно да гълтам публични пари със подозрителен резултат, а модернизацията остава мудна и тромава;

Схема за рекорден дърводобив от гори под предлог, че са ливади за обезлесяване.

" Черната книга “ слага специфичен акцент върху  ролята на районните публицисти за осветяването на злоупотреби отвън столицата, в по-малките общини. Бездействието на страната подхранва освен измами, само че и възхода на неприятни практики и компрометирани политици точно в тези обитаеми места.

Примери за това са:

– Моделът на Капитан Андреево, който сполучливо работи и на буферния граничен паркинг в Русе;

– Как нови обществените жилища се костват на главите на жителите си в Шумен, а във Враца родственици на общински консултант могат да ги купят без да имат нужда;

– Поредните апетитни общински парцели по Черноморието стават частни благодарение на общината.

Прозрачност и отчетност на локалната власт липсват и в огромните градове: В София компании с офшорно минало и съмнителна активност 10 години печелят огромна част от транспортните поръчки на общината за най-малко 80 млн. лева благодарение на общински съветници, а ориста на столичния отпадък остава неразбираема макар вложения за стотици милиони в неподдържани уреди. 2023 година беше маркирана и от до-овладяването на Пловдивския панаир, който въвлича бизнес и власт на няколко равнища, до момента в който държавни парцели край Варна години наред обслужват частни ползи. Историята по какъв начин шеф на държавната болница " Майчин дом “ необезпокоявано се замогва от позицията си оставя чувството за неправда в толкоз деликатна тематика като здравето.

Всички проблеми напомнят, че отвоюването на превзетата страна " изисква по-дълбока промяна в прокуратурата и преследването на корупцията, " безапелационен е Петър Ганев.

Докато фокусът на българските институции явно е другаде, " Черната книга “ дава вяра, че задълбочените разработки, които осветяват злоупотреби с власт и пари, към момента ги има “, а на публицистите припомня, " че от техния труд и напъните им в борбата с порочните практики на властта най-малко остава диря ", напомня редакторът на изданието Весислава Антонова, пишат в седмичния си бюлетин от ИПИ.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР