На 14-и ноември, понеделник, от 19 часа в залата на

...
</TD
>На 14-и ноември, понеделник, от 19 часа в залата на
Коментари Харесай

Източна мистика и южен темперамент в Шехерезада и Пахита в понеделник

На 14-и ноември, понеделник, от 19 часа в залата на Бургаската опера следва нова среща на феновете на балетното изкуство с два спектакъла, които ще бъдат показани в една артистична вечер – " Шехерезада “ – едноактен балет по музика на Николай Римски-Корсаков, и " Пахита “ – по музика на Лудвиг Минкус. Автор на хореографията и режисурата на " Шехерезада “ е всепризнатия занаятчия в областта на балетното изкуство – проф. Хикмет Мехмедов. Сценографията е на именития Борис Стойнов, художник на костюмите е не по-малко известната в арт средите Цветанка Петкова-Стойнова /и двамата, за жалост, към този момент не са сред нас, само че остават прелестните им творения, които не престават театралния си живот/. Репетитор на балетния състав е Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера е режисьор на " Пахита “, който в предходни представления феновете на балета са гледали дружно със театралната кантата " Кармина Бурана “, а за първи път в понеделник ще имат опция да видят наситената с южен характер и плам режисура дружно с другата по жанр, динамичност и послания " Шехерезада “, която носи мистиката на Изтока. Помощник-режисьор и на двете постановки е Петър Тихолов, В двата балетни спектакъла вземат участие солисти и отбор на балетния състав към Държавна опера – Бургас.

В функциите на сцената на Опера Бургас в понеделник вечерта /14 ноември. в спектакъла " Шехерезада “ ще се показват: Яна Бердута – дебют в ролята на Шехерезада. В ролята на Роба бургаската аудитория ще види Теодор Цаков. В облика на Шахриар влиза за първи път Кирил Филипов, а Евнух ще бъде Светлан Николов. В четворка дами ще се показват: Анелия Иванова, Емона Георгиева, Натали Иванова и Илина Константинова. Слугини ще бъдат: Мария Габарова и Патрисия Соарес. В приказната история, разказана посредством изящните средства на балетното изкуство, по присъщата музика с ориенталски претекстове на Римски-Корсаков, вземат участие още: Ива Кавръкова, Калина Неделчева, Ивана Фиалковска, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Гергана Георгиева, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов.

Ето какво споделя в изявление за БНР във връзка постановката на " Шехерезада “ проф. Хикмет Мехмедов: " Аз представям версията по собствен метод, в унисон с динамичността на времето. Наблягам не на пантомимния разказвателен танцов спектакъл, какъвто е почеркът на Фокин при основаването на " Шехерезада ", а на присъщия за нашата ера динамичен изразен танц. “ Ето и част от разбора на Нейо Радев, който интерпетира посланията на " Шехерезада “: " Двигателят на цялата семантична въртележка е точно Любовта. Но любовта, в която експанзията е резултат на канони и предубеждения, а прошката – на самостоятелна воля и решение. В тази пиеса Хикмет Мехмедов за следващ път се потвърждава като индивидуалист, защитавайки метафизичен възгледите и позициите си на един от мислещите и надълбоко чувствителни хореографи. “

Във вариациите из балета " Пахита “ по музика на Лудвиг Минкус и постановка на Галина Калчева на 14 ноември на сцената на Бургаската опера ще излязат: Даниела Туртуманова-Стоянова /дебют/, Даниел Тичков /дебют/ В Pa de trois вземат участие: Натали Иванова, Илина Константинова, Кирил Филипов /дебют и за тримата/. В темпераментните балетни подиуми, наситени с динамичност и показани с висше техническо майсторство, вземат участие още: Емона Георгиева, Калина Неделчева, Рая Чакърова /ученичка в X клас на НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров " – Бургас, с балетен възпитател Диляна Бахматова/, Никол Маренова /възпитаничка на НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров ", балетен възпитател – Диляна Бахматова/, Събина Косева /ученичка в XII клас на НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров ", с балетен възпитател Добрина Бахова/, Ива Кавръкова, Гергана Георгиева, Яна Бердута, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Елена Георгиева, Бианка‐Хелън Джованели, Теди Димитрова, Виолета Горанова. В балетната приказност вземат участие и ученици на НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров " – гр. Бургас и Детски балетен спектакъл " Капка ".

" Пахита “ е класическо балетно произведение, което ми е изключително обичано “, споделя Галина Калчева, която е играла в постановката на " Пахита “ на популярната съветска балерина и хореограф Любов Фоминих на бургаска сцена преди години. " На сцената на Бургаската опера в понеделник ще бъдат изпълнени обособени вариации от творбата, които демонстрират по най-хубав метод майсторството на артистите. " Пахита “ е доста уместно заглавие за поддържане формата на балетната натрупа. “, добавя Калчева.

Балетната режисура " Пахита “ по постановка на Галина Калчева завоюва влиятелния приз " Събитие на м. юли “ в годишната ранглиста " Музикално събитие на годината “ за 2021 година на предаването за класическа музика и джаз " Вечната музика “ по Българска национална телевизия, с създател и водещ Марио Николов.

На 16 ноември следва показване на двата балетни спектакъла – " Шехерезада “ и " Пахита “, на сцената на зала " Сливен “ в " града на стоте войводи “. През м. май т. год. на сливенска сцена с огромен триумф мина спектакълът на постановката на Държавна опера – Бургас на балета " Баядерка “ по музика на Лудвиг Минкус, постановка – Веса Тонова, в основната роля бе примабалерината на Държавна опера – Стара Загора Анелия Димитрова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР