Н. Пр. Джузепина Дзара бе удостоена с почетното звание Доктор

...
</TD
>Н. Пр. Джузепина Дзара бе удостоена с почетното звание Доктор
Коментари Харесай

Н. Пр. Джузепина Дзара стана почетен Доктор хонорис кауза на УХТ-Пловдив

Н. Пр. Джузепина Дзара бе удостоена с почетното звание " Доктор хонорис идея на УХТ-Пловдив “ на тържествения Академичен съвет послучай 24 май в Университета по хранителни технологии.

На него участваха Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, дипломат на Кралство Испания в България,, Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасов, дипломат на Република Аржентина в България, Н. Пр. Закия Ел Мидауи, дипломат на Кралство Мароко в България. Гости бяха почетните консули на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и на Германия в Пловдив доктор Мариана Чолакова, Роберто Санторели, президент на Конфиндустрия за България и изтъкнати представители на италианската общественост у нас.

На тържеството пристигнаха депутатът Гроздан Караджов и брачната половинка му Цецка Караджова, представители на локалната власт, ректорите на Медицинския университет в Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева и на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак, акад. Атанас Атанасов от Българска академия на науките и членове на Съвета на настоятелите на УХТ.

Началото на церемонията бе оповестено от тромпети., а преди да връчи на госпожа Дзара регалиите на почетното звание – огърлие и папирус, ректорът проф. Пламен Моллов напомни, че решението за почитане на Нейно Превъзходителство е взето от Академичния съвет на 31 март 2023 година В претекстовете е бележит безспорният принос на дипломат Джузепина Дзара за развиването на двустранните връзки сред италианската академична общественост и бизнес среди с УХТ. По нейна самодейност университетът взе участие в редица професионални конгреси и семинари, проведени от Посолството на Италия в София, в съдействие с Федералиментаре и Конфиндустрия България, измежду чиито представители са водещи компании в хранителната и винарската индустрия. А всичко това дава нови благоприятни условия за одобряването на УХТ в интернационален мащаб като реномиран учебен и теоретичен център в хранителната просвета.

Първите думи на признателност за оказаната чест на дипломат Дзара бяха на български език. Тя увери, че признанието е доста значимо за нея, тъй като го получава в навечерието на 24 май и акцентира, че университетското обучение е в действителност най-високата задача, тъй като е решаващо за развиването на едно съвременно общество.

Италия и България споделят огромно почитание към земеделието и към изкуството за преправка на храната, по тази причина одобряваме научните нововъведения без боязън, имаме вяра на науката в нейните опити да усъвършенства качеството на храната, съобщи Н. Пр. Дзара.

Цитирайки мъдростта на италианците, че на масата не се остарява, тя прикани да пазиме културата на хранене като източник на богатство и миг на шерване. Освен това би трябвало да резервираме благосъстоянието на хранителното многообразие на всяка страна.

След нейното слово проф. Моллов увери, че за него е висока чест да показа писателя Димитър Недков, който в навечерието на най-светлия български празник 24 май, с цел да изнесе академично слово, отдадено на УХТ.

Известният създател показа, че когато се опитал да добие визия за университета, названията на преподаваните специалности родили в неговото въображение нереалната концепция за " Нов Ноев ковчег “ – два пъти по-голям от първообраза си, побрал и лабораториите на УХТ, неговите мъдреци, учени, админи и най-перспективните студенти. След това увери, че няма да е елементарно на актуалния Ной и изрази подозрение дали ще успее, достигнал новата обетована земя, да засади избавената лоза, да обере плода и да се опияни от виното, справедливо след изпълнената задача. " Без вас и делото ви, надали! Обречени сте да бъдете съставляващите детайли на енигмата, която ще се назовава ALMA MATER ALIMENTORUM “, обърна се към препълнената зала той.

След като напомни, че 70-тата годишнина е вратата към мъдростта – към незаличимото и пожела на университета " на добър час в бъдещето… “

По традиция на тържествения Академичен съвет проф. Моллов връчи дипломите на 9 преподаватели, нараснали в академична служба. С почетни плакети " 70 години УХТ “ бяха удостоени доайените и изкачилият Еверест доцент Иван Вълчев. Признателни сме на управлението, че не ни не помни за честванията във връзка 70-та годишнина и че нашият труд и достижения в науката се ценят, съобщи от тяхно име проф. Асен Конарев.

Проф. Моллов заяви, че за трета поредна година УХТ е включен в влиятелната интернационална ранглиста на университетите SCImago institutions ranking, в която за 2023 година участват единствено 16 български университета, като УХТ е на първа позиция.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР