Медицински университет-Пловдив запазва лидерството в професионално направление Медицина“. Това показват

...
</TD
>Медицински университет-Пловдив запазва лидерството в професионално направление Медицина“. Това показват
Коментари Харесай

МУ-Пловдив запазва лидерството в професионално направление Медицина

Медицински университет-Пловдив резервира водачеството в професионално направление " Медицина “. Това демонстрират данните от 13-ото издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България, което бе показано в Министерството на образованието и науката. Изданието за 2023 година съпоставя представянето на 51 упълномощени висши учебни заведения у нас по 52 професионални посоки. Класирането е по знаци, които мерят разнообразни аспекти на образователния развой, научна активност, образователната среда, социално-битови и административни услуги, авторитет и районна значителност на висшите учебни заведения, както и реализацията на приключилите на пазара на труда.

За шеста поредна година МУ-Пловдив заема първо място в " Медицина “, като със същия брой точки – 73, е и Медицински университет-София.

В направление " Стоматология “ МУ-Пловдив заема второ място. На тази позиция е и МУ-Варна. Университетът се подрежда на втора позиция и в направление " Обществено здраве “ – единствено на точка разлика от първенеца – МУ-София. Според Рейтинговата система МУ-Пловдив се класира на трето място в професионално направление " Фармация “. Трети е и в направление " Здравни грижи “.

Анализите на МОН демонстрират, че най-ниска безработица (под 1%) се следи измежду приключилите професионални посоки " Медицина “, " Фармация “, " Стоматология “.

Трите професионални посоки с най-вече настоящи студенти през 2023 година са " Икономика “ с 24 906, " Педагогика “ (16 900) и " Медицина “ (12 660).

В рамките на последното десетилетие делът на задграничните студенти в България се удвоява – от към 4% през 2013 година до над 8% през 2023 година. Делът на задграничните студенти е максимален в направленията " Медицина “ (57% от настоящите студенти), " Стоматология “ (46%).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР