Медицински комплекс Пълмед“ приветства кампанията на Българския червен кръст и

...
</TD
>Медицински комплекс Пълмед“ приветства кампанията на Българския червен кръст и
Коментари Харесай

Пълмед се включва в инициативата Дарете кръв, за да бъдем заедно!

Медицински комплекс " Пълмед “ приветства акцията на Българския червен кръст и на Националния център по трансфузионна хематология " Дарете кръв, с цел да бъдем дружно! “ и афишира акция за непринудено кръводаряване на 24 януари от 10:00 до 14:30 часа в постройката на ДКЦ, етаж 4, кабинет 409. Не е належащо авансово записване.

 

Кръв може да подари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Процедурата при даряване на кръв, която като цяло трае до 30 минути, стартира с попълване на декларация от доброволеца за здравословно положение, което ще ориентира лекаря преди да извърши обзор.

На претендента за кръводаряване ще му бъдат взети няколко капки кръв от пръста за експресно установяване на кръвна група и хемоглобин. Ако той обаче е под 125 г/л за дамите и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се позволява.

 

Количеството на дарената кръв ще е сред 405 и 450 мл и ще се събира в специфични системи за еднократна приложимост, които поддържат живота на кръвните кафези и с помощта на него кръвта и кръвните съставки резервират лечебните си качества в период до 35 дни.

Ако по време на кръводаряването донорът се почувства зле, процесът на кръвовземане се прекратява. В този случай дарената кръв не се изхвърля, а се употребява за произвеждане на кръвни артикули.

 

Специалистите акцентират, че кръводаряването освен не вреди на организма, само че даже е потребно, защото подтиква процеса на кръвотворене в него и усилва защитните му сили. Количествено кръвта се възвръща за едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

" Страхотно е да знаеш, че някой някъде живее с помощта на теб! “, гласи посланието на взаимната самодейност, към която се причисли и медицински комплекс " Пълмед “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР