Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това

...
</TD
>Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това
Коментари Харесай

Над 70% от избирателите в Пловдив са гласували с машина

" Малко над 59% от гласоподавателите са дали своят вот с машина. Това са към 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са дали своят вот с хартиени бюлетини ". Това съобщи пред БНР Диана Ефтимова - ръководител на УС на Института за развиване на обществената среда, който направи разбор на резултатите, оповестени в протоколите на РИК-овете. 

" Най-голям дял от гласоподавателите са дали вота си с машина в 3 региона в София - 23 РИК - малко над 78%, 24 РИК - 74,8%, в 25 РИК - 72,3%. В Пловдив-град също е другият регион в страната, в който повече от 70% от гласоподавателите са употребявали машинни устройства за сметка на хартиената бюлетина ", уточни данните Ефтимова в предаването " Преди всички ".

В регионите Видин, Разград и Търговище минимум хора са дали своят вот с машина - сред 40 и 44%, добави тя. Там хартията печели с сред 55 и 60%.

" Тези партии, които в най-голяма степен упорстваха за връщането на хартиената бюлетина и въвеждането на смесено гласоподаване, техните гласоподаватели са се възползвали в най-голяма степен ", разяснява Диана Ефтимова.

При Движение за права и свободи към 40% от гласоподавателите са дали своят вот с машина, останалите с хартия. При ГЕРБ-СДС съотношението е 44 - 56%. При Българска социалистическа партия гласовете са разпределени поравно - 49,5 на 50,5%. 

Институтът за развиване на обществената среда е разгласил в интернет интерактивна карта с данните от разбора.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР