Лихвите по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре, ако влезем в

...
</TD
>Лихвите по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре, ако влезем в
Коментари Харесай

Икономисти: Лихвите по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре

Лихвите по заемите неизбежно ще тръгнат нагоре, в случай че влезем в еврозоната. Отпускането на заеми пък ще стане по-трудно. Около тази теза в ефира на NOVA се обединиха икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и кредитният съветник Петър Илиев.

" Факт е, че в Европа пазарът се промени. Лихвите се подвигнаха и е по-скъпо да вземеш заем. Такава е обстановката в Германия и в Чехия. У нас тя е малко по-различна. Лихвите останаха ниски. Има ликвидност в системата и приемането на заем е относително елементарно. Има два метода за ограничение на този кредитен растеж. Единият е повдигане на минималните запаси на банките. Наскоро те бяха нараснали на 12%. Алтернативният метод е в условията за систематичен риск, а точно - разпоредбите за клиентите. Доходът е по отношение на вноската и самоучастието ", изясни Петър Ганев.

" Всичко зависи от хипотезата дали и по кое време ще влезем в еврозоната. Част от казуса в българската финансова система е, че сме във валутен ръб. Банките са застраховани против редица опасности. Поради неналичието на доста финансови принадлежности и обстоятелството, че популацията икономисва в депозити или влага в парцели – има извънредно лимитирани варианти какво да се прави с този запас. По тази причина банките са цялостни главно с левов запас, който не се ценообразува на базова рента, каквато е " Юрибор ", а по различен показател. Поради тази причина са доста ниски лихвите. Когато влезем в еврозоната, лихвите неизбежно ще тръгнат нагоре ", акцентира Евгений Кънев.

" Ако задачата е да ограничим растежа на кредитирането, мерките, обявени от гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев преди дни, ще са по-ефективни. Те ще лимитират избрани хора, чиито приходи са по-ниски, т.е. разноските за вноски са по-високи или ще лимитират хората, които нямат самоучастие над лимита, разгласен като наложителен ", изясни Петър Илиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР