Кметът на район Южен Костадин Язов изпрати 2022 година с

...
</TD
>Кметът на район Южен Костадин Язов изпрати 2022 година с
Коментари Харесай

Кметът на Южен: Районът има нужда от сериозно обновяване на пътната инфраструктура

Кметът на регион " Южен " Костадин Язов изпрати 2022 година с доста стартирани и незавършени неща поради политическата конюнктура в страната, която се разви като продължение от миналата година. Ситуацията не даде опция на независимите единици като общините и държавните предприятия да правят неща, които може да се случват в доста по-съкратени периоди.

В изявление за Plovdiv24.bg  Язов означи, че най-големият обект на територията на региона е дълго чаканата реорганизация на улица " Даме Груев “, съпровождана с доста проблеми.

" Факт е, че при " Даме Груев “ би трябвало да се подмени цялата подземна инфраструктура. Говорим за канал, два съществени водопровода, захранващи, както на юг региона, по този начин и на север. Този, който зарежда на юг, е доста комплициран, тъй като тръбата е с Ф600 чугун, а подмяната на такава водопроводна тръба се прави в характерни условия – не можем да го сменяме на сектори, а по едно и също време от кран до кран и по-късно да се вършат довършителните работи “ – изясни кметът.

Проблемите с отчуждените парцели и премахването на четирите здания в тях са на път да бъдат завършени, а при започване на 2023 година ще бъде положен първият пласт асфалт.

" Хубавото е, че в " Южен “ ще има чисто нова улица, само че за жалост ще е единствено една, а регионът има потребност от съществено възобновяване на пътната инфраструктура. Проблем е, че към този момент няма служащи, които могат да подреждат паваж по специфичната технология. "

" Преди години имах концепция всички кръстовища с паваж да ги създадем с асфалт, с цел да може в тези зони да избегнем разрушаването на паважната настилка. Оказа се, че основата е друга и малко се опорочи концепцията ми. Въпреки това съм решил на кръстовището на бул. " Акад. Петър Динеков “ и ул. " Михалаки Георгиев “, което е със смесена настилка и доста постоянно се появяват язви, да го създадем, като преди този момент ще сменим водопровода “, описа Язов.

Въпреки късното приемане на държавния бюджет, респективно – и на общинския, администрацията на " Южен “ въпреки всичко е съумяла да организира няколко процедури по публични поръчки и са подписани контракти с определените реализатори. По гледище на самия Язов той е издал 10 акта за прекъсване на строителните действия, поради несъответствуващите условия за изкопни и насипни работи. Сред тях са паркинг на ул. " Иван Гарванов “ и връзка сред " Димитър Талев “ и " Македония “ като опция на затварянето на бул. " Александър Стамболийски “, с цел да се помогне най-малко малко на придвижването.

Според районния кмет преди да се започват пробивът под Централна гара, който се осъществя от НКЖИ, и планът на ВиК – Пловдив за Южен обходен колектор, е  е можело да се направи различно трасе за придвижване през глухата жп линия. Така, от една страна, се обезпечава придвижването изток-запад и север-юг, а от друга – се подкрепя бързото напредване към южните изходи на града.

Застрояването на всяка свободна територия в " Южен “ е резултат от така наречен " Закон Лучников “. По експлицитното гледище на Язов в Общия организационен проект на Пловдив е включена зона със звезда. Това значи, че не всеки притежател ще си прави обстоен организационен проект за своя парцел без отношение към останалите парцели, а общината да направи проект за регулация по съществуващите все още пътища, които по статут са земеделска земя. Кметът разяснява и дали е допустимо да се направи частна улица и частен тръбопровод.

Догодина част от напъните на районната администрация ще бъдат ориентирани към квартал " Коматево “. Като първокачествен обект е избран паркингът на ул. " Лозарска “, който е на пътни линии. Бъдещият парк до стадиона на ФК " Ботев “, за чието структиране в предходен мандат има решение на Общинския съвет, остава " на трупчета ". Той е ситуиран върху два парцела, единият - пасбище, а другият -  горски фонд, само че никой до момента не е направил действия за смяна на статута. В момента теренът е трансфорат в бунище.

През новата година, с изключение на отпушване на придвижването, Язов възнамерява да направи остарелият шадраван в градинката пред някогашния РУМ " Молдавия “.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР