Кметът и водена от него делегация отбелязаха 147-ата годишнина от

...
</TD
>Кметът и водена от него делегация отбелязаха 147-ата годишнина от
Коментари Харесай

Пловдив и Окаяма почетоха заедно паметта за Христо Ботев

Кметът и водена от него делегация означиха 147-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев в град Окаяма, Япония, преди дни. Окаяма и Пловдив са побратимени от 51 години, по тази причина мотивът и мястото са определени неслучайно.

“Личността на индивида, чието име и идея почитаме през днешния ден, е надълбоко обвързвана с битката за историческа правдивост на нацията. Христо Ботев е бунтовник, публицист и воин, чиито каузи способстваха за освобождението на страната ни от вековно иго. За мен е изключителна чест и горделивост, че през днешния ден съм тук с вас, с цел да отдадем дружно респект пред подвига на Христо Ботев и на починалите за свободата на България ". С тези думи кметът се обърна към жителите на побратимения Окаяма и приветства по-нататъшното развиване на другарството и съдействието сред двата града.

По самодейност на Димитров, още при започване на мандата му като кмет на Пловдив, започва изработването на монумент на огромния български стихотворец и бунтовник като подарък към Окаяма и неговите жители. Идеята идва напълно естествено откакто през 1992 година японците подаряват на града ни монумент на един от най-популярните герои в страната на изгряващото слънце - Момотаро. Статуята и до през днешния ден се намира в Цар Симеоновата градина.

“Благодаря на Община Пловдив за този скъп подарък. Поставихме бюст-паметника на Христо Ботев точно в този парк, тъй като тук идват доста деца с техните родители и това ще им разреши да се срещнат с неговото дело, както и да се почувстват по-близо до България. Вярвам, че статуите на Христо Ботев в Окаяма и тази на Момотаро в Пловдив бдят над жителите на двата града и са същински знак на другарството сред тях ", съобщи в обръщението си кметът на град Окаяма Масао Омори.

Церемонията почете и посланикът на Република България в Япония Нейно Превъзходителство Мариета Арабаджиева, която акцентира, че това е първият път в историята на Япония, в който се отбелязва Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. “Вярвам, че паметникът на Христо Ботев ще помогне на жителите на Окаяма да се допрян до историята на България. Сътрудничеството сред Пловдив и Окаяма е най-солидното и най-старото, което имаме в историята на двустранните връзки ", показа Арабаджиева и изрази убеденост, че визитата на формалната делегация на Община Пловдив ще спомогне за в допълнение подсилване на другарските връзки сред двата града.

Бюст-паметникът на Христо Ботев в Окаяма беше открит през октомври предходната година от кмета на Окаяма Масао Омори и Нейно Превъзходителство Мариета Арабаджиева, като част от честванията на 50-годишнината от побратимяването на двата града. Негов създател е скулпторът Свилен Костадинов.

В рамките на формалната аудиенция управлението на Община Пловдив посети и главно учебно заведение “Хоумей ", където възпитаници и учители демонстрираха по какъв начин работи програмата за здравословен и пълностоен учебен обяд, също заводи за преработване на едрогабаритни боклуци и за произвеждане на сила.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР