Казвам се Мануел, аз съм испанец. На 3300 километра от

...
</TD
>Казвам се Мануел, аз съм испанец. На 3300 километра от
Коментари Харесай

Испанец: Впечатлих се от изключителния Пловдив. В България най-накрая намерих мястото си

Казвам се Мануел, аз съм испанец. На 3300 километра от родния му град Антекера в Испания, срещаме Мануел в обичания му парк: Борисовата градина, в сърцето на София. Но температурите на открито не тормозят южняшката му душа.

" Спрямо моят дом – Испания – сега е хладно тук, да. Но съм живял в Шотландия няколко години – на мраз, вятър, дъжд. А тук имате цели 4 сезона! ", показа той пред NOVA.

Една екскурзия му разкрила това райско кътче - България. " Първият ми спомен тук е в село Сапарево – покрай Сапарева баня. Тръгнах на автостоп из цялата страна. Видях Велико Търново и се впечатлих от крепостните стени на Царевец, по-късно изключителния Пловдив, Варна… бях и във Враца! Човекът, който ме качи в колата си, сподели – щом приказваш испански – си за тук, ще си намериш работа елементарно. Не знам за какво мислеше по този начин, само че се оказа прав! ", спомня си испанецът.

С усмивка ни споделя - наблягайки, че това не е комплимент – от всички непознати страни, в които е живял, в България сърцето му като че ли най-сетне намира мястото си.  

" Тук, а и въобще на Балканите, носите толкоз черти, присъщи за испанците – изключително за тези в моя край. Хората те одобряват като част от фамилията си. Обичам празниците ви, с присъединяване на всевъзможни животни в тях, танците, музиката – всичко това ме кара да се усещам вкъщи ", разкрива Мануел.  

А като същински странник знае: че с цел да обикне още повече едно място, би трябвало да го опознае. И потегля от високо. " Черни връх, Камен дел, Боянския водопад … нямам кола тук, тъй че задачата не е лесна, само че ето – качвал съм се даже на връх " Ботев ", споделя той.

Знае, че рано или късно родният му край му ще го призове – с цел да се погрижи за родителите си. Затова е решен: преди да си тръгне от обичаната България, да снима колкото може повече от нея. Така за малко сменяме местата си – въодушевен от диалога ни, Мануел взема решение: българите сами да опишат за най-характерното за страната ни на неговите сънародници.. посредством блога му.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР