. Изолиран е първи случай на подварианта на XBB.1.5, съобщи

...
</TD
>. Изолиран е първи случай на подварианта на XBB.1.5, съобщи
Коментари Харесай

Арктурус вече е у нас, детенцето е лекувано в Пловдив

. Изолиран е първи случай на подварианта на XBB.1.5, заяви пред " Телеграф “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Той е на дете на към годинка, което е било лекувано в Пловдив. 

" Става дума за бебе, което е прието в болница в средата на март. Вече е добре и няма затруднения. Заболяването не е протекло толкоз тежко, като не е ясно дали родителите са пътували зад граница. Тепърва ще проучваме обстановката, само че към този момент няма нищо обезпокоително “, разяснява проф. Христова.

По думите й детето е било с типичните за ковид симптоми. Новият подвариант не протича тежко, само че има капацитет за по-лесно разпространяване.

" Идва от Индия, където се популяризира доста необятно, а към този момент и в доста други страни. Не бих генерализирала, че главният признак е конюнктивит “, изясни специалистът.

Проф. Христова посочи, че в действителност има леко нарастване на случаите на ковид у нас, само че това не е притеснително. 

" То е доста постепенно, инертно е покачването. Не става дума за това скокообразно повишаване, което имахме преди. Не може да се приказва за вълна, ние сме в едно от най-ниските равнища сред вълните. Няма от какво да се тормозим “, сподели още шефът на националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Христова добави и че грипът към този момент си отива, като с всяка минала седмица заболеваемостта спада. Има към момента единични случаи, най-вече на вид Б.

Намаляват и варицелата, и скарлатината, като наклонността е от няколко седмици.

" Нивата се застопориха и потеглиха надолу. Това към този момент е стабилно “, съобщи специалистът.

Съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев съобщи от своя страна, че коронавирусът ще намалее внезапно идващия месец, със стопляне на времето. 

" През последните седмици има растеж на случаите на коронавирус, евентуално се дължи на събиранията на закрито “, разяснява проф. Кантарджиев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР