Изнесената относно качеството на сирената на българския пазар и твърденията,

...
</TD
>Изнесената относно качеството на сирената на българския пазар и твърденията,
Коментари Харесай

Млечна компания от Пловдив за овчето сирене от краве мляко: За първи път получаваме такова обвинение

Изнесената по отношение на качеството на сирената на българския пазар и изказванията, че в 90% от пробите има отклонения, стана мотив за реакция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). 

" На кого служи операцията за качеството на българското сирене? " беше тематиката на конференцията, провела се в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София.

В края на септември беше оповестено, че съдружие " За налична и качествена храна " е направило проучване на проби на овче сирене и от 10 проби единствено в една има съществуване само на овче мляко. 

На 25 септември Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) получава сигнал с приложени протоколи от разбор.

" Но тези протоколи не бяха цялостни. Там имаше единствено основанието " открива се/не се открива ", сподели зам.-изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Галя Викьова, представена от Българска телеграфна агенция. 

По думите на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински, Агенцията се осведоми за този случай от медиите и в първия работен ден е поканила на среща ръководителя на съдружие " За налична и качествена храна " доктор Андрей Велчев, с цел да даде материалите, протоколите и всичко, с което разполагат, с цел да могат да се срещнат с тях в елементи.

" Беше ни предоставена касова записка от магазин за 30 закупени продукта ", описа Патарински.

Ръководството на БАБХ уточни, че у тях буди въпроси фактът, че продуктите са закупени през юни, проучванията са направени през август, а резултатите са дадени месец по-късно, без конкретика на компаниите.

Д-р Викьова осведоми, че към момента са направили инспекция в млекопреработвателните предприятия, взели са проби по формален надзор, които изпращат през днешния ден в акредитирана лаборатория по метода за формален надзор и изчакват резултата. Ако се окаже, че има съществуване на непознато видово мляко, ще бъдат подхванати ограничения по евакуиране на партидите, ще бъде преетикетирано и ще бъдат сложени още веднъж предприятията на засилен надзор. Ако резултатите са положителни, няма да има последици за преработвателите. 

Очаква се резултатите да са подготвени до края на месеца.

" Смятаме, че тази акция, която се организира и продължава да се води, уронва престижа на един отрасъл, който през годините е потвърдил своето място в българската стопанска система и е направил всички свои задължения що се отнася до изхранването на популацията по време на пандемията от КОВИД-19 и всички рецесии, случили се досега ", разяснява Димитър Зоров, ръководител на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМВ).

Той акцентира, че не са срещу потребителските организации или потребителите, тъй като би трябвало да работят в една посока – все по-качествени артикули, стигащи до българския консуматор. По думите на Зоров задачата им не е да се оправдават или упрекват, само че желаят да заявят, че когато се прави такава акция, би трябвало първо да бъде осведомен браншът и контролният орган.

Според Владислав Михайлов, ръководител на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМБ), би трябвало да се поработи малко законодателно, да се намерения в посока потребителите. По негово мнение е вярно те освен да купуват, а да могат да вършат и надзор, и то по този начин, че той да има доказателствена мощ.

" Занимавам се с произвеждане на млечни артикули от 40 години – 7 години в държавни предприятия и 33 години произвеждаме млечни артикули под марката " Димитър Маджаров ", която е 100 % българска фамилна компания с български капитал. В нашата компания качеството е издигнато в фетиш, за първи път за всички тези години получаваме обвиняване, че не работим качествени артикули ", описа Юлия Маджарова, шеф на млекопреработвателно дружество от Пловдив " Димитър Маджаров-2 ". 

Тя добави, че имат всички сертифицирани системи за качество, лична плантация с 1000 овце и следват условията на българското и европейското законодателство. Маджарова уточни, че не знаят дали против тях се води комерсиална война или са засегнали нечии ползи, само че са подготвени да спомагат на всички при изясняването на обстоятелствата.  

По думите ѝ след инспекциите на контролните органи са стегнали още по-силно контрола върху 100-те български ферми, от които купуват сурово овче мляко. Ежедневно тестват за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на " входа " на своята мандра. 

" Въведохме обособена линия за изкупуване на овче мляко (отделна линия за произвеждане на овче мляко имаме от години). Всички типове артикули от овче мляко пускаме първи в производството. Всеки ден вършим спомагателни проби за примеси в акредитирана лаборатория, по приет от българското законодателство способ. Всеки ден изпращаме към комерсиалните вериги, магазини и дистрибутори документи, че създадените от нас артикули са без смес ", изясни Маджарова.

Тя съобщи, че ще продължат да упражняват още по-строг надзор, тъй че българският консуматор да продължи да употребява качествени, чисти и потребни за здравето артикули от българско мляко.

" Искам да подчертая, че това, което се хвърля в пространството, са някакви недоизяснени случаи, само че те се показват на крайния консуматор. Това поврежда имиджа на българския артикул ", изрази мнение Албена Йорданова, маркетинг шеф на " Милки Груп Био ".

След подадения сигнал двете компании са подложени на всекидневен мониторинг от БАБХ в продължение на 45 дни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР