Изложба на открито в центъра на Русе отбелязва две важни

...
</TD
>Изложба на открито в центъра на Русе отбелязва две важни
Коментари Харесай

Изложбата на открито в центъра отбеляза две важни събития за русенските занаятчии

Изложба навън в центъра на Русе отбелязва две значими годишнини за русенските занаятчии. Навършват се 55 години от образуването на локалната група към националната организация на майсторите на художествени занаяти и 10 години от основаването на нейния правоприемник – сдружението  " Дунавска задруга на националните художествени занаяти “ с ръководител Татяна Колева, оповестиха от Общината.

" Вие не просто изразявате себе си и създавате хубост. С творчеството си вършиме нещо доста по-важно - съхранявате българския корен и дух, само че и знанията и действителната дарба да изработиш нещо с ръцете си. В днешния забързан свят на високите технологии това се среща извънредно рядко и би трябвало да го ценим повече “, сподели кметът Пенчо Милков.

Експозицията показва фотографии на част от богатото творчество на членовете на задругата, взели участие в основаването, реставрацията и обзавеждането на знакови за града здания и обекти, както и техни емблематични творби.

Сред тях са изящните куполни кръстове от ковано желязо на църквата Всях Святих, запаметяващите се скулптори в Пантеона на възрожденците и неповторимата стилова мебел и украсителен паркет в емблематичната Семизова къща. Русенски занаятчии са взели участие още в направата на  иконостаса в църквата " Св. Петка “ в Русе, на статуетката за Гран При на Конкурса за млади реализатори " Северно зарево “, както и на златната гъдулка, която годишно се връчва на спечелилите в едноименния фолклорен събор в Русе. Изложбените пана съдържат снимки на ножарски и сарачески произведения, тъкани килими, аксесоари от калоферска дантела и други присъщи за българския обичай занаяти.

Изложбата се провежда с финансовата поддръжка на Програма " Култура “ на Община Русе и се намира в непосредствена непосредственост до шадраваните на пл. " Свобода “. Тя е едно от трите огромни събития, с които тази година Задругата отбелязва своя празник.

Още творения на майсторите могат да бъдат открити и закупени на адреса на задругата в Русе на ул. " Витоша “ 18.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР