Историкът Вера Бонева с публикация в социланите мрежи, в която

...
</TD
>Историкът Вера Бонева с публикация в социланите мрежи, в която
Коментари Харесай

Историк към музикант от Пловдив, написал книга за Васил Левски: Принизява разговора за Апостола до нивото на чалгаджийския хит Води ме в някоя квартална кръчма

Историкът Вера Бонева с обява в социланите мрежи, в която изяснява, че в книгата на музикантa от Пловдив Иван Тренев  " Васил Левски. 150 години величие. Уставът на БРЦК “ има редица съмнителни обстоятелства и изказвания: 

Пиша този пост в качеството си на неофициален член на екипа на Национален музей " Васил Левски " и в качеството си на професор по История на България. Правя го след мощна вътрешна опозиция, тъй като нямам адет да влизам в неравностойни дуели на непознат терен, изключително в случай че е мощно глинест и омазан от условия и думи, несъответстащи на равнището на университетския дискурс или професионалния разговор за просвета и за духовни полезности. Въпреки това, държа в три пункта да показва мнението си по една книга, която някой беше оставил (без поискване от моя страна) на бюрото ми в Университета при започване на предходната седмица и която сега мъчително се популяризира и показва пред юношески аудитории в разнообразни градове на страната.

Правя го също по този начин, с цел да защитя достолепието на гилдията, както и в отговор на молбата на госпожа Дора Чаушева - шеф на Национален музей " Васил Левски ", за експертно мнение.

Първо. Книгата на Иван Тренев " Васил Левски. 150 години везсмъртие. Уставът на БРЦК " (Пловдив, 2023) не историческо четиво. Тя не дава отговор на базовите правила на професионалната историопис - теоретичен способ, теоретичен уред, логическа и концептуална систематичност.

В нея са събрани трудове и илюстративни материали с хетерогенен темперамент по тематики, свързани с Васил Левски, множеството от които съдържат голословни изказвания, нагласени тези и цялостни измислици. Те са подправени с надменни забележки към професионалните историци, вариращи от лека лукавщина до жестоко присмиване. Дори и единствено това събитие слага първокласния том от съвсем 600 стр. отвън полето на сериозната хуманитаристика.

Второ. Претенциите за първооткривателство на избрани текстове и фотоси, както и за само вярната им интерпретация, са чисто младежко изхвърлячество на създателя, чието базово висше обучение е " Пиано " в Националната музикална консерватория, само че който се (само)представя като историк, публицист, сценарист и режисьор. Всичките четири изброени специалности имат свои основополагащи правила, както и свои етични конвенции, към които Иван Тренев не питае нито почит, нито предпочитание да се научи по какъв начин се написа история, по какъв начин се прави професионална публицистика или какви правила съблюдават одобрените сценаристи и режисьори в работата си.

Трето. Като историк, който е получил своите дипломи и удостоверения за академично самопризнание от Българската академия на науките и от ВАК, настоявам, че книгата на Иван Тренев за Васил Левски е несъвършен опит да се спекулира с името на Апостола на свободата. Нахвърляните в нея фрагменти от документи, фотоси и факсимилета освен не прибавят ново познание за най-яркия ни бунтовник от Възраждането, само че оскверняват паметта му със словесни лекета, представляващи комбинация от несъвършен изказ, изчезнало умеене за конструиране на обикновен систематичен текст на български език и осезаема податливост за подправяне на исторически обстоятелства и условия.

В умозаключение ще насочва реторичен въпрос към самозвания историк Иван Тренев, който при всички случаи ще прочете този мой къс отзвук: " Господин музикант, по какъв начин биха реагирали представителите на Вашата колегия, в случай че на следващия ден желая да изнеса концерт за пиано в зала " България " в акомпанимент на Софийската филхармония? " Ще ми се присмеете освен вие, музикантите, само че и всички останали грамотни люде. И няма да деянията грам сниходителност.

Това вършим ние, професионалните историци, във връзка с Вашата псевдоисторическа книга, която е рискова с опита си да трови мозъците на възпитаници, студенти и други младежи с измислици и спекуации. И с цел да бъда още по-ясна, ще завърша с още една музикална метафора. Разликата сред Вашите комплицирани трудове за Васил Левски и същинската историопис е като разликата сред чалгаджийския шлагер " Води ме в някоя квартална механа " и рапсодия " Вардар ".

Очаквам и други професионални историци на Възраждането да вземат отношение към следващия опит за принизяване диалога за Васил Левски до равнището на " Води ме в някоя квартална механа "!



А ето и самия отговор на Тренев към Бонева от страницата му във фейсбук:

" Въпросната Вера Бонева и " другари " настояват, че НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е ПРЕДАНЕН! Още по-далеч стига наголстта на някои от тях - инцидентно заловен, че и може би той се е предал!

Аз съм единствената им спънка на всички тях! Запомнете го! Те, които крият документи от национално значение за България, те, които пишат подправена история в учебно заведение, в която дебилизират учениците, те, които желаят да махнат 3 март за народен празник и по този метод да признаят, че няма османско робство, те - тези, които настояват, че най-великата персона в Европа Васил Левски се е предал самичък или инцидентно бил заловен! Това е националното изменничество, което през днешния ден фашизоидно се пробва да унищожи народа ни. Нарязаха и паметника на великия Иван Фунев( Паметник на Съветска армия), изнесоха цялото културно завещание - по музеите половината неща от потвърдени специалисти са фалшификат!

Същите велики учени и общественици не застанаха против новата национална премия " Хаджи Иванчо " - подписалият смъртната присъда на Апостола. Същите не желаят да оправдават поп Кръстю, че не е предал Васил Левски! Не признават османските документи от съда,че Левски отхвърля да е умъртвил ратая Стойчо Гиргинов! Напротив стартират лъжата,че Васил Левски е палач!

Аз написах книгата за Васил Левски, с цел да покажа независимо иснината такава каквато е! Истината за Апостола - великият политик, хуманист, бунтовник, визионер! Да потвърдя, че е предаден и наследниците на предателите му през днешния ден ръководят България! "



Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР