Интересите в битките за власт в църквата са на икономическа

...
</TD
>Интересите в битките за власт в църквата са на икономическа
Коментари Харесай

Богослов: Николай Пловдивски се заиграва с евроатлантизма, но не трябва да се забравят русофилските му реакции

Интересите в борбите за власт в църквата са на икономическа основа. Това съобщи в студиото на " (О)позиция " на уеб сайтът Segabg проф. доктор Дилян Николчев, учител в Богословския факултет на СУ и експерт по църковно право, устройство и ръководство на Българската православна черква, който разяснява бурните събития в БПЦ от последните месеци и идния на 30 юни избор на нов патриарх. 

Светият синод жестоко наруши устава на БПЦ с анулацията на избора на Сливенски митрополит и това не се случва за първи път. Ставало е освен в последните години, а и преди 1989-а, да вземем за пример през 1974 година, с избора на Врачанския митрополит Паисий, разгласен 15 години по-късно като един от най-успешните сътрудници на Държавна сигурност, под агентурното име Велко - разказа още проф. Николчев. Но в тази ситуация изборът бе касиран от Светия синод без безусловно никакви причини и въз основа на псевдо изказвания.

Според проф. Николчев няма нищо неприятно църквата да има огромно недвижимо и движимо имущество. Проблемът е, че БПЦ, която е юридическо лице, е записана по силата на закона за вероизповеданията. Но тя закупи този статут екс леге - по право. И в случай че останалите вероизповедания, да вземем за пример, не съблюдават своя правилник, не дават данни на Национална агенция за приходите, градският съд може да им отнеме правото на юридическо лице. А когато беше гласуван законът за вероизповеданията, не бе планувано БПЦ да има правосъдна регистрация, което касае главно устава - дали той опонира на закона.

" Според мен законодателят не планува това за БПЦ напълно съзнателно ", сподели още богословът.

Той счита, че отчетливо се вижда определяне на две съществени групи в Синода и разумно изниква въпросът дали зад тези две групи не стоят някакви политически ползи. Защото едната група от митрополити е, които обществеността ги прави оценка като хора с афинитет към Русия, към Путин, защитаващи войната в Украйна. Другата група като че демонстрира някакъв, по този начин да се каже, евроатлантизъм, заявявайки за първи път изобщо позиции, които поддържат въпросите за правата на индивида, религиозните изповедания и позицията против към този момент изолираната Руска православна черква. Точно това е групата към Пловдивския митрополит, която посети Истанбул в съслужение с Вселенския патриарх Вартоломей и украински епископи. Проф. Николчев предизвести да не се не помнят неговите антиевроатлантически реакции, непосредствено русофилски.

Според богослова има връзки сред духовници и политици у нас.

" Ами с кои се срещна Светият синод, когато стана известно за инспекцията на църквата от страна на Национална агенция за приходите - с президента, и Йордан Цонев, който, апропо, е доста добре осведомен със протичащото се в Сливенската епархия, поради произхода му и имотите му по южното Черноморие.

" Ами инцидентен ли е този интерес, и то напълно наложен, един от водещите депутати на ГЕРБ Радомир Чолаков, който е от Пловдив и е доста непосредствен с митрополит, да е член на Върховния църковен съвет (ВЦС). Това е в нарушаване на законите. А ВЦС е органът, който в огромна степен се занимава точно с тези имуществени въпроси и парцели в православната черква. “, напомни богословът

Според него писмото на Пловдивския митрополит, че отхвърля да бъде издиган за претендент за патриарх, наподобява на събитията след рухването на режима на Чаушеску в Румъния. Това писмо, с едни красиви думи, ми наподобява на тюрлюгювеч - " леща на кебап ", както споделяше дядо Славейков. Много е забавно по какъв начин споделя, че не желае да бъде включен в листата на достоизбираемите трима и няма да одобри. Той няма право да каже, че няма да одобри - от канонична позиция това е неуместно, тъй като в църквата има така наречен смирение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР