Инициативи като Дефиле на младото вино“ помагат за популяризирането на

...
</TD
>Инициативи като Дефиле на младото вино“ помагат за популяризирането на
Коментари Харесай

Заместник-министър похвали Дефиле на младото вино

Инициативи като " Дефиле на младото вино “ оказват помощ за популяризирането на качествените родни виновност. Това съобщи заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков при откриването на 14-ото издание на събитието. Той добави още, че те дават опция на земеделските производители да показват продукцията си, която е на обезпечено високо равнище. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Форумът се провежда от Съвета по туризъм - Пловдив и Община Пловдив, с поддръжката на Министерството на земеделието.

Винопроизводителите в България сега са 359, като през последните три години се регистрира наклонност на повишаване. За съпоставяне през 2021 година те са били 336, а година по-рано 311. Площите с лозови насаждения са 60 023 ха. Износът на български виновност също е непрекъснат и  е с позитивен тренд на повишаване. Експортът на родно вино е към 57 страни в света, като през последната година той възлиза на 47 млн. литра вино. Основно износът е ориентиран към страни от Западна и Централна Европа.

Доц. Неделков напомни, че в страната и в Европейски Съюз са регистрирани два региона със Защитено географско напътствие и те са " Дунавска низина “ и " Тракийска равнина “. Има регистрирани и 52 виновност със Защитено название за генезис.  По думите му това способства за развиването на целия бранш. Той уточни, че през последните години в тези региони са построени голям брой дребни, междинни и огромни винарни вид " шато “, което има мощно позитивно въздействие за напредъка на бранша на локално и национално равнище.

В умозаключение аграрният заместник-министър пожела триумф на събитието и предложи на посетителите да се насладят на качествените български артикули, като на драго сърце и мярка да дегустират отличните родни виновност.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР