Илия Гатев е на 44 години. Роден и израснал в

...
</TD
>Илия Гатев е на 44 години. Роден и израснал в
Коментари Харесай

Илия Гатев, БСП: Прозрачност, диалог, партньорство са ключовите думи за управлението на обществените процеси

Илия Гатев е на 44 години. Роден и израснал в град Пловдив. Завършил СУ " Никола Вапцаров “ с отличен триумф. Магистър - икономист по финанси и заем в Университета за държавни финанси в Москва. Има дълготраен стаж в областта на счетоводството и финансовия надзор. Работил е в Държавен фонд " Земеделие “ като специалист оторизация на заплащанията по европейски планове. Бил е началник " Вътрешни одити “ в огромна интернационална компания в областта на туризма. От 2017 година е изпълнителен шеф на най-голямото стоково пазарище за плодове и зеленчуци у нас, край Първенец. 

Член на Българска социалистическа партия повече от 25 години. Бил е ръководител на районния съвет в " Северен “ и член на Градския съвет на партията в Пловдив. Активист на съдружие " Памет и Бъдеще “. Девизът му е: Отговорност и честност!

- Г-н Гатев, първоначално дано Ви попитам, за какво в Пловдив от години няма действителна лява опция в ръководството?

- Така се случи, че от 30 година насам Българска социалистическа партия последователно загуби своето въздействие в града. Това се дължи на справедливи и субективни аргументи, само че считам, че ние имаме капацитет да покажем и по-добри резултати. На процедура, 30 години ни ръководят десни партии в града, с едно малко изключение от 2010 година, когато управлявахме взаимно с Вътрешна македонска революционна организация и постигнахме нелоши резултати с нашите представители тогава. Мисля, че в болшинството от случаите хората избират лявата политика и левите хрумвания. Неслучайно едни от нашите съперници – Политическа партия, с леви лозунги съумяха да подобрят своите резултати.

Всъщност, Българска социалистическа партия имаше едни доста мощни интервали. Спомням си времето, в което ние работихме за нашия водач тогава Захари Георгиев, аз тогава ръководех младежката предизборна акция на партията. На балотаж за 3000 гласа не можахме да спечелим изборите против доктор Чомаков. Тогава нашата партия беше в напредък на локално равнище и постигахме резултати.

Много са факторите, които въздействат. Вътрешните спорове в Българска социалистическа партия оказват своето въздействие, непоследователната политика по доста въпроси, в това число и по локални въпроси. Много добре знаете, че Българска социалистическа партия повече от 10 години се свързваше с името единствено на един човек.

Мисля, че в този момент имаме небосвод за деяние и мисля, че тъкмо в този миг, когато нашият град има толкоз доста нерешени проблеми, Българска социалистическа партия може да помогне.

- Какви са преимуществата на новите лица на Българска социалистическа партия в Пловдив по отношение на останалите участници в така наречен " борба за Пловдив “? Сам казахте, че някои от другите политически обединения печелят последователи с леви послания, а са позиционирани в център-дясното пространство.

- В Пловдив следя едно такова събитие, което по-скоро бих го нарекъл корпоративни планове, които желаят да вземат участие и да завоюват повече места в Общинския съвет. Нашето преимущество е, че ние не сме част от тези планове, ние нямаме зависимости и най-важното е, че ние имаме визия, която слага жителите и хората в основата на това, което ще вършим за града.

- На процедура, вие стартирате на чисто, отначало, от нулата, защото в изтичащия мандат общинските съветници, които влязоха с гласовете на Българска социалистическа партия в един миг се отдръпнаха от партията поради вътрешните исблъсъци.

- Права сте. Но аз нееднократно съм казвал, че Българска социалистическа партия не е партия на тази или онази персона. Това е партия на левите хрумвания и левите хора. Лично аз постоянно съм работил за това тя да бъде такава и ще не преставам да го върша.

Някои от нашите приятели, аз персонално скърбя, че може би са били подведени.

В последна сметка значимо е какъв ще е резултатът за града и мисля, че посредством нашите представители в Общинския съвет, дай боже и посредством кметовете, които сме излъчили, да покажем действителната лява политика, реализирана от Българска социалистическа партия.

- Като икономист и експерт в областта на одита кажете, апелирам, правилни ли са изказванията, битуващи на политическия тепих, че градската хазна е пред банкрут или към този момент е банкрутирала?

- В ръководството на община Пловдив съгласно мен има основни пропуски, които водят до безпорядък в планирането на дейностите и във финансовата сфера. Например, напълно неотдавна сегашният кмет Здравко Димитров изиска 20 милиона безлихвен заем посредством който да финансира част от започнатите планове и разноските за заплати и осигуровки. Това значи, че доходи и разноски в община Пловдив не са планувани както би трябвало, с цел да се стигне до там. Този заем беше отхвърлен от министър Асен Василев и може би по-добре. Защото, в случай че подобен заем беше провиснал, това влече след себе си стратегия за финансова стабилизация на общината и прекосяване под контрола на Министерството на финансите. Беше действителна заплахата град Пловдив да не разполага с парите си.

Това е резултат от недалновидната политика, която се води. Основният проблем е обвързван с това, че съвсем всички инфраструктурни планове се финансират със лични средства на общината. Има огромно закъснение на изплаането на европейски средства, има даже финансови корекции по другите планове. Това неизбежно води до един финансов колапс, а и до закъснение на самите инфраструктурни планове.

Виждате какъв брой време се извършва да вземем за пример Водния цикъл. Ние с нашия претендент за кмет на Пловдив арх. Костадин Палазов бяхме на митинга на търговците на " Брезовско шосе “. Чухме на място какво се случва и какво желаят хората. Проектът се бави поради археологически разкопки на трасето на огромните канализационни тръби. По-лошото е, че се е знаело, че там има археологически артефакти, само че работата по никакъв метод не е била съгласувана авансово с Археологическия музей.

- Община Пловдив пред банкрут ли е?

- Цифрите, които са заложени в бюджета и по-специално във връзка с личните доходи, не са действителни. Залагат се по-високи доходи, само че, поглеждайки доклада за осъществяването на миналогодишния бюджет и това, което е изпълнено досега, демонстрират големи дефицити. Това може да докара в един миг до прекъсване на заплащанията към компаниите реализатори, т.е. до нови забавяния, може да докара и до отвод от разнообразни планове, които са заложени в финансовата стратегия на община Пловдив и не е надалеч времето, когато ще оставим " на трупчета “ доста от значимите за града и заложените в проектите и стратегиите на общината планове.

- Има ли изплъзване от тази бюджетна рецесия?

- Трябва да се направи сериозен разбор на финансите и да се реши кои разноски могат да се съкратят, изключително с поемането на отговорности. Трябва да се направи финансова стратегия, която да се извършва точка по точка и във връзка с приходите, и във връзка с разноските. Трябва да се усъвършенства събираемостта. Трябва да се ръководи общинската благосъстоятелност дейно. Например, имаме към 20 милиона вземания, огромна част от тях са за наеми. Имаме доста малко доходи от концесии – към 700 хиляди лв., които за бюджет от 655 милиона за 2023 година е едно нищо.

Защо не да не се наложи мораториум върху продажбата на общински парцели до момента в който не се почисти концепцията какво община Пловдив ще прави с терените си? Община Пловдив може доста по-ефективно да ги ръководи посредством публично-частни партньорства, които досега са губещи.

- Г-н Гатев, терминът " публично-частно партньорство “ има изопачен смисъл в Пловдив поради няколко съдбовни решения обратно във времето и поради които община Пловдив загуби безпределно доста апетитни парцели. Мисля, че би трябвало да се почисти имиджа на този термин.

- Тук казусът е в осъществяването на тези партньорства по-скоро, в сравнение с в самата концепция за такова партньорство. Аз имам три правилото в ръководството, които мисля, че следва да се съблюдават от всички, които имат желание да работят за Пловдив, да работят в ръководството на Пловдив и изобщо – хора, които са публично ангажирани. Прозрачност, разговор и партньорство – това за мен са трите основни думи за ръководството на тези публични процеси, които всички политици следва да ползват.

За мен, сполучливи партньорства са " Тракия икономическа зона “, другите клъстери в осведомителните технологии. Без държавна и общинска поддръжка тези сдружения няма да имат този смисъл, който имат сега.

- Често Пловдив е даван за образец на икономическо развиване през последните години, а в това време елементарните пловдивчани не усещат това по джоба си, по какъв начин си го обяснявате и има ли в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия решения в тази посока?

- Пловдив е на второ място по произвеждане на БВП, само че нашите заплати, приходите ни, са на пето място в страната след София, Варна, Стара Загора и Враца.

Има две аргументи за това. Въпреки че се регистрира, че производствата са с по-висока добавена стойност, това не е задоволително и би трябвало да се прави повече, с цел да има по-високотехнологични производства и действия, които да носят и надлежно по-висока добавена стойност. По-високата добавена стойност се отразява и на заплатите.

Втората причина може би е, че към момента не всички компании са излезни " на ярко “ и тази статистика в действителност приказва за по-голям % сива стопанска система тук.

Да, има повишение на заплатите, само че те не доближават равнищата на инфлацията.

- Един от най-големите проблеми на града, закрепен единомислещо от жителите и участниците в предизборната конкуренция, са проточените с години поправки. Почти всички сериозни точки обаче са част от така наречен " Голям воден цикъл на Пловдив “. Виждате ли в близко бъдеще разплитане на този възел?

- Положителното е, че Здравко Димитров стартира едни от най-големите планове, които чакаха с десетилетия – Южния обходен колектор, пробивът " Модър – Царевец “, пробивът под централна гара... това са неща, които са заложени в нашите проекти за развиване от доста години и в този момент започнаха да се извършват.

Лошото е, че, първо, не се извършват както би трябвало и, второ, с голямо закъснение. Една от аргументите е тъкмо финансирането, другата причина е договарянето на публичните поръчки. Специално за Водния цикъл имаше обжалвания една-две години, което е сериозен проблем. Предпроектните изследвания за него стартират от 1999 година – представете си какъв брой десетилетия са изгубени.

Ние сме град на първите копки, не знам дали знаете - залагаше се на ефектни първи копки, едни грандиозни планове, само че най-важните инфраструктурни планове като входно-изходните артерии, продължаването и разширението на Околовръстното шосе - всичко това остана на назад във времето.

- При догадка, че Българска социалистическа партия има задоволително огромна представителност в Общинския съвет и кметът също е от Българска социалистическа партия, бихте ли поели риск да реализирате такива огромни, значими, съществени плана за обновяването на града, макар че ще ви подлагат на критика?

- Сега всеки дава обещание, че ще направи това и това, само че никой не споделя от кое място ще дойдат парите освен това положение на финансите на Пловдив. Затова на първо време ще би трябвало да се стартира с финансов разбор, по-късно да се дефинират целите, в това число и в финансовата стратегия.

- Какво желаете да кажете на Пловдивчани в навечерието на локалните избори?

- Искам да прикани пловдивчани да гласоподават за нас, да ни поддържат, тъй като ние можем да бъдем техния глас, който не е заглъхнал от разнообразни корпоративни и всевъзможни други ползи. Наша задача е, като представители на Българска социалистическа партия, да не допуснем нови сглобки в Общинския съвет, тъй като както виждаме в страната какво се случва – това ще се придвижи и тук. Не сме съгласни с това, което се случва и не желаеме нова дясна корпоративна сглобка да ръководи град Пловдив. Това ще е наша съществена роля и в идващия Общински съвет.

Илия Гатев е претендент за общински консултант от " Българска социалистическа партия за България " - бюлетина № 1, преференция 104. 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР