Идеята за кратък управленски мандат от 1 година на правителството

...
</TD
>Идеята за кратък управленски мандат от 1 година на правителството
Коментари Харесай

Конституционалист: Правителство за една година? Зависи

Идеята за къс управнически мандат от 1 година на държавното управление има напълно политически темперамент. Предложението не може да има юридически измерения, тъй като като форма на държавно ръководство България е парламентарна република и държавното управление се образува от Народното събрание. Това съобщи за Plovdiv24.bg преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет на Пловдивския университет доцент доктор Христо Паунов. 

Ето целият коментар на юриста: 

" Правителството може да реализира своите функционалности само по силата на доверието, което му се дава от страна на Народното събрание. То идва и остава на власт дотогава до момента в който се употребява с доверието на Народното събрание и до момента в който получава поддръжка за своите политически инициативи.

В този смисъл, парламентарното ръководство, както е по нашия парламентарен модел, е ръководство на държавното управление, което прокарва своите най-съществени политики точно посредством Народното събрание, а Народното събрание от своя страна легитимира провежданата политика.

Правителството по конституция няма закрепен мандат. Правителството, откакто се сформира по процедурата, която е планувана в член 99 на Конституцията, може да остане на власт 2 месеца, 2 години, 1 година, само че това зависи единствено и само от доверието на Народното събрание.

В подтекста на парламентарната форма на ръководство, държавното управление реализира своята активност, до момента в който се употребява с доверието на Народното събрание. Ние няма по какъв начин да предвидим дали в идната половин, една или две години едно вероятно формирано постоянно държавно управление ще се употребява от доверието на Народното събрание.

Всички тези оферти, които идват към сегашния миг, и тези хрумвания за държавно управление, което да ръководи една година или година и половина, имат напълно политически темперамент. Няма по какъв начин да имат юридическо изражение, тъй като няма очакван авансово какъвто и да било мандат за работата на държавното управление в Конституцията.

Възможно е тази концепция за управнически мандат за 1 година или година и половина да бъде скрепена в някакъв политически документ – да вземем за пример декларация или съглашение сред главните политически сили, само че тя няма по какъв начин да има юридическо измерение/юридическо изражение, тъй като по нашата Конституция няма посочен закрепен мандат, категорично за работата на държавното управление. Което значи, че ние няма по какъв начин да предвидим то дали ще работи една година, дали ще работи половин година, дали ще работи по-дълго или по-кратко.

Такъв сходен документ вероятно, в случай че се подпише, той ще дава някакви насоки от политическа позиция, само че юридически видяно той няма да има някакво особено значение ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР