Гост-лектори от Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел

...
</TD
>Гост-лектори от Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел
Коментари Харесай

Водещи американски обучители на парамедици гостуват в МУ-Пловдив

Гост-лектори от Тексаски софтуерен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, Съединени американски щати организираха едноседмично образование по медицинските спешности в денталната медицина на студенти по дентална медицина в 6-ти курс, дентални асистенти от Центъра за професионално образование и преподаватели от Медицински университет - Пловдив.

Доц. доктор Радосвета Митова-Уелс – шеф на профилираната стратегия по незабавна медицина в Тексаски софтуерен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, Съединени американски щати, дружно със своите сътрудници доктор Ръсел Бейкър и господин Брайън Уилсън образоваха студенти на протоколи за държание при медицински спешности.

Доц. Радосвета Уелс посвещава живота си на образованието на незабавни медици. В продължение на 20 години тя работи в Ел Пасо, Тексас. Мечтата ѝ е да се върне в България и да съобщи тук богатия си опит. Доц. Уелс избира да показа най-хубавите практики в незабавната здравна помощ в Медицински университет – Пловдив. В това начинание тя увлича и сътрудниците си доктор Ръсел Бейкър и доктор Браян Уилсън. Доц. Радосвета Уелс става част от преподавателския екип на специалността " Парамедик “ в Центъра за професионално образование на Университета.

Екипът идва за повторно в България, с цел да даде своя принос в образованието на толкоз нужните на обществото ни парамедици. Обучението по доболнична незабавна здравна помощ, според актуалните международни трендове, се организира в Медицинския симулационен подготвителен център, където се използваха високотехнологични манекени за моделиране на признаци, положения и болести от разнообразни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална действителност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.

В края на курса доктор Уелс персонално връчи поименни документи на сполучливо миналите това неповторимо симулационно образование. Д-р Браян Уилсън поздрави студентите и им призна: " Ако припадна по улиците в Пловдив и като се свестя видя лицето на някой от вас, ще съм спокоен, че съм в сигурни ръце. “

Най-добрата препоръка за обучителите е желанието на учащите се да надграждат образованието си при същите преподаватели.

Специален посетител на Университета беше Президентът на Тексаския софтуерен университет доктор Ричърд Ланг. Той се срещна с управлението на МУ-Пловдив, както и със студенти и преподаватели.

На срещата с ректорското управление екипът от Тексаския софтуерен университет показа своето удивление от модерната инфраструктура и прелестната академична атмосфера. Дискутираха се опциите за продан на студенти, докторанти и специализанти по линия на съглашение за съдействие с Тексаския софтуерен университет. Обсъдиха се опциите за разширение на двустранното съдействие.

Д-р Радосвета Уелс показа, че това е нейната сбъдната фантазия и че обменът на познания е двустранен, тъй като тя и нейните сътрудници също се учат от опита на преподавателите от Медицински университет – Пловдив.

Д-р Ланг даде доста висока оценка на Медицински университет – Пловдив и на Центъра за професионално образование. Той благодари на проф. Мурджева за поканата и топлото гостолюбие, на проф. Маринов за невероятните благоприятни условия да образоват в Симулационния център и на доцент Стефанова за всеотдайността и поддръжката. Д-р Ланг съобщи, че ще бъде горделив да бъде продължена взаимната активност.

Д-р Ричърд Ланг изнесе обществена лекция на тематика: “Бъдещето на здравното обучение " с фокус върху ролята на симулационното и междупрофесионалното образование за по-добро здравно обучение. В лекцията си доктор Ланг показа последните трендове в тази сфера. Лекцията беше същинско ентусиазъм и тласък за преподаватели и студенти. След нея се организира полемика върху провокациите на нашето съвремие и трендовете в образованието.

Екипът от Тексаския софтуерен университет направи подаяние за Центъра за професионално образование под формата на обучителни материали за парамедици на обща стойност 500 $.

Проф. доктор Благой Маринов – зам.-ректор по научноизследователска активност и шеф на Медицинския симулационен подготвителен център, изрази възхищението си от благородството на гост-лекторите да дарят от времето си на хора, които не познават и да оставят част от себе си в една далечна страна: " Най-ценното подаяние е нематериалното. – сподели той. - Преподавателите от Тексаския софтуерен университет оставиха при нас времето, напъните и образователните си стратегии в името на здравето и живота на хората от страна, за която множеството американци може да не са чували. Всичко това ми припомня на Рабиндранат Тагор и неговото кредо – " Този, който сади дървета, знаейки, че в никакъв случай няма да седи под тяхната сянка, най-малко е почнал да схваща смисълът на живота. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР