Горд съм, че първото официално събитие, на което присъствам като

...
</TD
>Горд съм, че първото официално събитие, на което присъствам като
Коментари Харесай

Новият граничен кораб Балчик ще пази границата ни

Горд съм, че първото публично събитие, на което участвам като министър, носи толкоз позитивен заряд. За първи път от 13 години в щата на Главна дирекция " Гранична полиция " се зачислява нов патрулен транспортен съд. Той ще се включва както в наблюдението на морската само че държавна граница, по този начин и в взаимни интервенции с европейска ФРОНТЕКС. Това сподели през днешния ден на формалната гала на Морска гара - Бургас по повдигане на флага и заграбване на име " Балчик “ с бордови номер 524 на новия граничен полицейски транспортен съд новият министър на вътрешните работи, съобщи кореспондент на Burgas24.bg .

" Това събитие е значимо освен за България, само че и за цяла Европа. Отговорността на страната ни е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на Европейски Съюз. Тази отговорност изисква доста средства и усиля, човешки запас, надеждно съоръжение, механизми за продан на информация и съдействие. Няма страна, която да може сама да поеме тази тежка задача. Охраната на външните граници е обща идея ", сподели още Стоянов в своята тирада.

Корабът е получен вследствие на изпълнен от Главна дирекция " Гранична полиция “ план " Доставка на гранично-полицейски патрулен транспортен съд – Оборудване за ФРОНТЕКС ", финансиран по контракт за даване на безплатна финансова помощ от Индикативна годишна работна стратегия 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност ".  В осъществяване на плана е извършена социална поръчка и е подписан контракт сред ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония. Съгласно подписания контракт, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен транспортен съд са в размер на 30 580 851 лева

Граничният патрулен транспортен съд, издигнат в корабостроителницата на Baltic Workboats, е предопределен както за наблюдаване на морската държавна граница на България, по този начин и за присъединяване в взаимни интервенции на Европейската организация за гранична и брегова защита. В края на  април 2023 година той е доставен, осъществено е образование на чиновници на Групово дело “Гранична полиция " за употреба и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е признат и причислен в щата на Главна дирекция “Гранична полиция ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР