Генералното консулство на Русия в Русе затвори врати преди близо

...
</TD
>Генералното консулство на Русия в Русе затвори врати преди близо
Коментари Харесай

Тази ценна сграда в Русе е вече празна: Какво ще бъде бъдещето й?

Генералното консулство на Русия в Русе затвори порти преди близо година, след решението за експулсиране на 70 съветски дипломати от България. Какво обаче се случва оттогава с парцела и какви са проектите за бъдещето му?

Още от края на 19-и век Русе се е оформил като консулски град, с публични представителства на над 10 страни, измежду които Англия, Съединени американски щати, Австрия, Италия, Франция, Гърция и други. Русия има дипломатическа задача тук от 1865 година В средата на предишния век в града работи консулство на Съюз на съветските социалистически републики. Впоследствие то прекъсва и възобновява активността си на 20 декември 1985 година в постройката, която работи и до предходната година, оповестиха от Българска национална телевизия.

В края на 1984 година проектант Венцислав Илиев печели състезанието за план, с който постройката в края на Парка на възрожденците, строена през 60-те години на 20-и век за детска градина и ясла, би трябвало да се трансформира в консулство. Към този миг тя даже към този момент е преустроена и употребена от тогавашния хигиенно-епидемиологичен иннспекторат.

Архитект Венцислав Илиев, архитект на постройката на Генералното консулство на СССР/ Русия в Русе сподели за Българска национална телевизия:

" Доста сериозна и сложна за реорганизация такава една постройка, в случай че и да е издигната 60-те години. Сградата е с повърхност към 1500 кв. м., в това число подземния етаж или сутерена, както се назовава. Има два подземни гаража и два надземни. На първия етаж са консулските пространства – кабинетът на консула, на вицеконсула, на посланик, библиотека, помещение за счетоводител, малко предверие и зала с мултифункционално предопределение, направихме и кинокабина. На втория етаж има 5 жилището. Двата са едностайни, два двустайни и един примерно и той двустаен с всички нужни пространства. В мазата единственото нещо, което желаеха, беше да създадем сауна. Действително има една дребна сауна. Този интервал на 85-а година пристигнаха руснаците, които щяха да населяват и работят в тази постройка, дружно с тогавашния консул Колесников и по-късно в постройката съм влизал веднъж единствено. “

А както стана ясно, от края на юни 2022 година консулството на процедура остана празно. Тя още веднъж е в ръцете на притежателя си - община Русе.

Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че най-важното е постройката да бъде съхранена. След като от Министерство на вътрешните работи са свалили защитата си, от общината са обезпечили чиновници за защита, до момента в който се инсталират камери. В момента постройката е заключена, охранява се с видеонаблюдение и чака новото си предопределение.

От общината желаят постройката още веднъж да е консулска, без значение на коя страна, само че считат, че е вярно да е консулство на Румъния.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР