Флотската кула в Русе отвари вратите си за посетители по

...
</TD
>Флотската кула в Русе отвари вратите си за посетители по
Коментари Харесай

Флотската кула в Русе вече приема посетители

Флотската кула в Русе отвари вратите си за гости във връзка Световния ден на метеорологията, информира Министерството на превоза и известията.

Инициативата за отбелязването на този ден е на Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав " и Националният институт по хидрология и метеорология.

Посетителите ще могат да прегледат музейната експозиция, ситуирана в една от залите на кулата, където през 1860 година са почнали първите метеорологични наблюдения у нас. Посещенията за жители и посетители на Русе ще бъдат вероятни от 11.00 до 13.00 часа и от 14.30 до 16.30 часа.

Музейната колекция бе открита през 2015 година. Тя е основана по концепция на работещите в дирекция " Хидрология и хидрометеорология " на Агенцията, които вземат решение, че за необятната общност би представлявал интерес да се срещнат с някои от уредите, употребявани за метеорологични и хидроложки измервания в годините обратно. Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 кг, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и други

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е обвързвана с влизането в действие на Конвенцията, с която през 1950 година се основава Световната метеорологична организация. На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби. През актуалната 2023 година всички начинания, свързани с деня ще бъдат под наслов " Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР