Фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подпомогнат четири училища

...
</TD
>Фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подпомогнат четири училища
Коментари Харесай

Тракия икономическа зона и четири училища в Пловдивско с обща инициатива за по-добро образование

Фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подкрепят четири учебни заведения в Пловдивска област, с цел да се трансфорат в съвременни професионални гимназии. Това стана ясно по време на конгрес " Бизнесът и професионалното обучение - 4 пилотни плана за гимназии в Пловдивска област ", който се организира в TEZ Event Center на икономическата зона.

Четирите учебни заведения, включени в плана, са професионалните гимназии по машиностроене - в Пловдив, по селско стопанство - в Куклен, по жп превоз " Христо Смирненски " - в Карлово и главното учебно заведение в с. Бенковски, което ще се трансформира в приблизително учебно заведение със специалности за потребностите на бизнеса.

Не желаеме да отхвърляме направеното дотук, а да подобрим това, което дружно вършим, само че с по-бързи темпове, уточни инж. Пламен Панчев, основател и шеф на ТИЗ, в която си партнират над 200 компании и работят повече от 35 хиляди души. Той уточни, че бизнесът е наясно какво му е належащо като фрагменти и от години работи с професионалните учебни заведения в региона. Според него е значимо да се покаже на българското общество, че промишленост в България има и младежите имат бъдеще тук. Панчев благодари на Българска телеграфна агенция и БНР, които са сътрудници в начинанието.

От месец септември ще стартираме графа в Българска телеграфна агенция, част от рубриката " Образование “ на дирекция ЛИК, отдадена на професионалното обучение, където да бъдат оповестени информации от професионалните учебни заведения, съдържащи разкази за действия, триумфи на възпитаници през сполучливи реализации, партньорства с бизнес, заяви генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. По думите му задачата е да се възвърне концепцията за престижност на това обучение. Според него би трябвало да се търси освен районния, а резултат в народен проект. Вълчев разяснява, че организацията сполучливо работи в партньорство с университети от цялата страна. За тях това се оказа изключително потребно освен във вътрешен проект, а защото превеждаме информациите за наши партньорски организации в чужбина, това е опция те да се разпространяват, разяснява генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Много компании сега подхващат разнообразни дейности в посока професионално обучение и са включени в дуалното образование. По време на форума представители на " Шнайдер Електрик " (Schneider Electric), " Атаро клима “, " Пиерер & Макском Мобилити ", " Либхер-Хаусгерете Марица ", " Милара Интернешънъл " и " БТЛ Индъстрийз " споделиха взаимните си начинания с професионалните гимназии в региона. През годините са основани разнообразни паралелки, въведени са спомагателни образования, съобразени с потребностите на бизнеса в района, оборудвани са кабинети, обезпечават се стажове и стипендии за висше обучение, финансират се ремонтни действия в учебните заведения.

В самодейността за подпомагането на професионалното обучение се включват и Национална компания " Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) и Холдинг " Български държавни железници “ (БДЖ). Те ще си партнират с професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен, която, по думите на кмета на общината Мария Белчева, е със затихващи функционалности. Целта е тя да бъде възобновена, да има паралелки, които да образоват децата в направлението железопътен превоз и да се образуват стипендиантски стратегии, с цел да продължат образованието си.

Основното учебно заведение в село Бенковски, община " Марица “, ще се преобразува в приблизително учебно заведение с професионални паралелки за потребностите на бизнеса в икономическа зона " Марица “, където бе основана ТИЗ, заяви кметът на общината Димитър Иванов. По думите му нужните документални стъпки към този момент са направени. Училището ще разгласи банкет за образователната 2024/2025 година в две паралелки – едната в професионално направление " Електроника и електротехника “ и " Електроника и компютърни науки “, и втората " Машиностроене “, добави шефът на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив Антоанета Пакова.

По Националния проект за възобновяване и резистентност стартира създаване на центрове за високи технологии във всяка област в страната. За задачата са избрани по една професионална гимназия, която ще се реновира напълно с създаване и на общежития, трапезария, работилници, лаборатории и в този развой ще взе участие и бизнесът, заяви Камелия Шарабова, основен специалист в дирекция " Професионално обучение и образование “ към Министерство на образованието и науката (МОН). За област Пловдив е избрана Професионална гимназия (ПГ) по електротехника и електроника. Шарабанова заяви, че МОН,  взаимно с бизнеса, работодателски организации, висши учебни заведения, снабдители на образование на секторен принцип ще осъвремени напълно листата с специалности за професионално обучение.

На форума участваха началникът на отдел " Образование “ към Община Пловдив Донка Щилянова, заместник-директорът на ПГ по машиностроене в Пловдив Стефан Тарашанов, шефът на ПГ по селско стопанство в Куклен Тинка Чифчиева, шефът на ПГ по железопътен превоз " Христо Смирненски " в Карлово Стефан Филчев, доцент доктор Таня Титова-Костуркова, декан на Технически факултет на Университет по хранителни технологии, Десислава Стоянова от БДЖ и Миленка Илкова от НКЖИ.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР