Финансови експерти отчитат ръст на кредитите през последните месеци. Най-търсени са

...
</TD
>Финансови експерти отчитат ръст на кредитите през последните месеци. Най-търсени са
Коментари Харесай

Българите теглят кредити за абитуриентски балове

Финансови специалисти регистрират растеж на заемите през последните месеци. Най-търсени са ипотечните заеми: нарастването им на годишна основа към октомври е 19%.

Обемът на ипотечните заеми продължава да се усилва и към този момент надвишава 19 милиарда лв..

“На първо място доста ниските лихви, които сега са на разположение у нас. Даже бих споделил парадоксално ниските лихви, изключително във връзка с ипотечното кредитиране, ние сме сега спрямо останалите европейски страни на едно от първите места по най-ниски лихви по ипотечните заеми ", изясни доктор Пламен Джапаров, Катедра “Финанси ", ИУ-Варна пред Българска национална телевизия.

Голямата конкуренция сред банките също подтиква кредитирането, споделят финансистите. Потребителите могат да изберат най-изгоднит

Най-често се теглят заеми за покупка или ремонт на жилище, или за друга огромна покупка.

“Повечето изследвания сочат, че по-често потребителски заеми се теглят за ремонт на жилището, за покупка на техника или автомобил. Все по-често се теглят и заеми по отношение на финансиране на образованието. 13% от българите теглят бързи заеми с концепцията да финансират разнообразни фамилни тържества, от вида на абитуриентски балове, кръщенета ", сподели още доктор Пламен Джапаров.

Банковите институции ревизират платежоспособността на кредитополучателите, но специалистите поучават и хората да преценяват сами опциите си преди да теглят заем.е за тях условия. А българите не са песимисти за финансовото си положение.

“Има златни правила по отношението на това каква част от приходите ни би трябвало да остава свободна, откакто покрием заема. От порядъка на 60-70 % би трябвало да е. Нивото на по този начин наречените “лоши заеми " или просрочени е рекордно ниско, само че в случай че се съпоставяме с другите страни в Европа, не е толкоз ниско, ние сме в топ 5 по високо ниво на неприятни заеми ", разясни доктор Пламен Джапаров.

При тегленето на заеми манталитетът на българите също оказва въздействие, споделят финансистите. Младите постоянно прибягват до заем, с цел да финансират екскурзии в чужбина, да вземем за пример, а тези в по-зряла възраст – за по-сериозни покупки.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР