Филиал Бургас на Софийския университет Св. Климент Охридски“ откри своята

...
</TD
>Филиал Бургас на Софийския университет Св. Климент Охридски“ откри своята
Коментари Харесай

Филиалът на Софийския университет в Бургас откри своята първа академична година

Филиал Бургас на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ откри своята първа академична година. Разкриването на изнесената конструкция съответствува с отбелязването на 135-годишнината на най-големия образователен и научноизследователски център в страната.

" Днес е показателен ден - разкриване на първия филиал на първия български университет в първия по обичаност град на България. Раждането на филиала беше белязано от провокации и лиши години. Времето беше належащо, с цел да се избистри последователно визията на всички включени в начинанието страни за това какво би трябвало да съставлява тази дръзка нова конструкция. Днес сме очевидци на това по какъв начин тя закупи форма и прави първите си крачки в университетския живот. “ – сподели в обръщението си шефа на Филиал Бургас проф. доктор Теодор Седларски.

Празничната гала по разкриване се организира в двора на Културен дом НХК. Студентският химн “Gaudeamus Igitur " прозвуча в осъществяване на камерния хор на катедра " Музика и мултимедийни технологии “ при Факултета по науки за образовнаието и изкуствата. Водосвет за здраве отслужиха представители на бургаското духовенство.

" В момента присъстваме на исторически миг. За първи път в многогодишната си история Софийският университет стъпва на морския бряг. Благодаря на ректора и академичнoто управление, че подадоха ръка на бургаския ентусиазъм на Община Бургас за разкриване на тези нови хоризонти. Изминахме дълъг път. За един актуален град са значими смелите му фантазии, а те са свързани с бъдеще, развиване и вероятности. За това разчитаме на младежите, които ще се основават тук. Убеден съм, че този филиал ще носи единствено наслада и статут на самочувствие на град Бургас. “ – показа в приветствието си кметът Димитър Николов.

През 2023/2024 година във филиала ще се приготвят студенти по специалности от професионално направление " Музикално и танцово изкуство “ за придобиване на образователно-квалификационни степени " бакалавър “ и " магистър “ и по специалности от професионално направление " Религия и теология “ за придобиване на степен " Магистър “. По време на откриването първите студенти получиха студентските си книжки.

Бургаският филиал на СУ се обитава в няколко пространства в града - в морската градина, в Конгресния център и в НХК, където към този момент се работи по организацията на конференции с национално и интернационално значение, кино прожекции, концерти на млади гении, обществени лекции, показване на книги и нови проучвания, духовни беседи. Те са отворени за бургаската общност, която постоянно е поканена да надниква в пространствата за нещо идно, да предлага тематики от интерес и образователни стратегии, които би желала да се организират в града.

Събитието почетоха кметът на Бургас Димитър Николов, прф. Севдалина Турмнаова – Председател на Общински съвет Бургас, началникът на Регионално управлние на образованието Петя Петрова, заместител регионалният шеф Владимир Крумов, Агатополският свещеник Йеротей, зам.-кметовете Диана Саватева и Йорданка Ананиева, доцент Димо Колибаров-директор на НХА-Филиал Бургас, общественици, представители на културните институции и образованието в Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР