Екипът на Регионален природонаучен музей – Пловдив тази година ще

...
</TD
>Екипът на Регионален природонаучен музей – Пловдив тази година ще
Коментари Харесай

Детска работилница за мартеници посреща утре малчуганите в Природонаучния музей

Екипът на Регионален природонаучен музей – Пловдив тази година ще посрещне Баба Марта на 02.03.2023 година от 15:00 ч. до 16:00 ч.  с  работилничка " Мартеничка, направена от детски ръчички “, водена от преподавателя Елисавета Илиева.

Участието е изцяло гратис, като всички нужни, напълно естествени материали за изработката на мартеничките, са обезпечени по самодейност на гражданското общество, което поддържа българските обичаи.

За да запишете своето дете за детската мартенска работилница, апелирам обадете се на телефон: 0877696776 – Аглика Панайотова, организатор.

Броят на местата е до 20 деца. Без възрастови ограничавания. Преди децата да стартират да творят своите неповторими мартеници ще бъдат осведомени с нравите и обичаите, които съпътстват празника.

Празникът на Баба Марта в българските обичаи е знак на пролетта и носи благопожелание за здраве и изобилие при започване на новия цикъл в природата. Традицията е обвързвана с античната езическа история от Балканския полуостров, обвързвана с всички аграрни култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и изключително завързването на усуканите бяла и алена вълнени влакна, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински традиции.

Според традицията, мартеница се носи до идването на щъркелите. Тогава се смъква и се връзва на цъфнало плодно дърво, с цел да даде доста плодове. В случай, че овошките са към този момент прецъфтели, обичаят повелява мартеницата да се скрие под канара или огромен камък, с цел да отиде магическата й мощ в земята и природата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР