Една от най-старите и красиви сгради в Поморие – тази,

...
</TD
>Една от най-старите и красиви сгради в Поморие – тази,
Коментари Харесай

Община Поморие с искане за преразглеждане делото за собствеността на емблематична сграда

Една от най-старите и красиви здания в Поморие – тази, в която се обитава Българо-гръцко  дружество  " Анхиало “, е в съсобственост сред Община Поморие и наследници на анхиалска фамилия, според постановено Решение на Окръжен съд – Бургас от 2002 година. Това оповестиха от Общината.

До това решение се стига откакто през 2000-та година по искане на наследниците е формирано дело за определяне на собствеността върху горепосочения процесен парцел, ведно с издигнатата върху него постройка. За задачата Районният съд е позволил и приел две експертизи. Първата – единична – е на инж. Кирил Минков, който е приел, че разказаният в нотариалния акт на наследниците парцел не е еднакъв с процесния парцел. Втората експертиза – тройна – е на наследниците и е с противоположно умозаключение. Районният съд /РС/ е приел заключението на единичната експертиза, защото същата, за разлика от тройната, е била обоснована, вследствие на което исковете на наследниците са отхвърлени.

Недоволни от решението, ищците подават въззивна тъжба пред Окръжен съд – Бургас, който на база свидетелски показания възприема заключението на тройната експертиза, че парцелите са идентични и анулира решението на районен съд от 2000 година.

Следва депозирането на касационна тъжба до Върховния касационен съд от страна на Община Поморие, който е оставил в действие решението на Окръжен съд Бургас.

През 2004 година Районна прокуратура – Поморие прави нова експертиза, която изчерпателно, задълбочено и обективно е проверила предоставените от Община Поморие писмени доказателства и е достигнала до доста различаващи се заключения. Новата експертиза подхожда на единичната такава на инж. Минков. Разследващият орган приема, че мнението по възприетата тройна експертиза е завършено при недостатъчност на доказателствения материал, само че все пак наказателното произвеждане е прекъснато заради изтекла отминалост.

След изчерпателен разбор по случая от страна на кмета Иван Алексиев и правоспособни лица са открити безапелационни учредения, заради които Община Поморие още веднъж да предяви искания за преразглеждане решението на Окръжен съд – Бургас от 2002 година, с искане за неговата анулация.

" Отново влизаме в тежка правосъдна борба, която най-вероятно ще продължи с години, само че уверен съм, че щом правото е на наша страна, ще пристигна време, когато една от най-емблематичните здания в Поморие още веднъж ще стане благосъстоятелност на поморийци и на членовете на Българо-гръцкото сдружение, които са действителните наследници и пазители на анхиалския дух на града ни. “, сподели кметът Алексиев. Той води дългогодишни правосъдни разногласия и за собствеността на емблематичното Лятно кино " Яворов “, за дребния парк до най-стария храм " Преображение Господне “, за терена в кв. " Малко солено езеро “ (парк " Лермонтов “), както и за постройката на Стария съд. Всички те завършиха в интерес на Община Поморие, с което се върнаха на поморийци като общинска благосъстоятелност. Кметът Иван Алексиев е изрично решен да върне на града ни и тази скъпа старинна постройка, както и да продължи да отстоява  интересите на поморийци, като " идната стъпка ще бъде " борбата “ за градските игрища в Поморие и в Каблешково “, добави още кметът Алексиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР