Един от големите творци на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки

...
</TD
>Един от големите творци на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки
Коментари Харесай

Известният пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки с мащабна изложба за своята 70-а годишнина

Един от огромните създатели на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки навъшва 70 години на 20 май. Поводът дава щастливата опция на публиката да види една огромна гледка на неговото богато творчество в ретроспективната му художествена галерия " ЛИТИЙНО “.

Тя ще се открие на 16 май от 18:00 часа в Зала " 2019 “ към Градска художествена галерия-Пловдив (ул. " Гладстон “ №32) и ще може да се види до 14 юни.

Цвятко Сиромашки открива духовни паралели сред празничните литийни шествия, присъщи за Великденските дни, и шествието от произведения, създавани от него през всичките 45 години след завършването на Художествената академия в София (1979). На второто равнище в просторната зала ще се видят ранни негови работи, доста от които са с християнска тема.

Своеобразен акцент в това разрастване на времето е композицията " Спомени от бъдещето “, включваща 12 кончета в разнообразни цветове, фотографии на всички значими за създателя хора през годините. Те подсказват и другите интервали, през които създателят е минал. Той отдава огромно значение на детството и спомените от ранните си години, измежду които е и същинското живо конче, получено като подарък. Сиромашки дори пази свои произведения от 8-годишната си възраст.

Според признанието му на всяка от скулптурите в пространството на Пловдив е посветил сред 5 и 7 години от живота си, а е основал впечатляващи монументални произведения. Автор е на паметника на Люсиен Шевалас, на арх. Йосиф Шнитер, паметния знак на Папа Йоан Павел II, маската на оперния артист Борис Христов и други. Създава композицията " Духовна врата " в София и редица пластични творби от камък и бронз в разнообразни градове на страната. Работи повече от 2 години в Германия, където оставя над 50 авторски статуи. Ползотворно е пребиваването му в Япония.

Цвятко Сиромашки и член е на СБХ и на Съюза на немските художници от Северен Хесен, Германия. Участвал е в симпозиуми в камък, дърво, керамика, сняг и лед в България, Латвия, Германия, Италия, Франция, Япония, Австрия. Има независими изложения в България, Германия, Гърция, Япония, Австрия. Носител е на голям брой награди: Награда за статуя от интернационално биенале в Габрово, Награда за статуя от състезанието " Човекът и Водата “, Германия, 2-ра Награда в гранит от Международния симпозиум в Бодузо, Италия, Голямата премия на водка " Финландия " за статуя от лед, Награда в Сите Дез-Ар, Франция, премията " Златно перо “ 2014 г за достижения в изкуството и културата и други

Негови произведения са владеене на музеи и галерии в България, Полша, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Япония, Русия, както и на частни сбирки, измежду които и на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ.

Ето какво споделя за своето изкуство:

" Творецът е персона от цялост на Божествена сила, Дух и знания в разнообразни области на живота. Свише спуснат, креативният развой е безмълвно пресътворение на усеща. Авторът е Той, а аз единствено му асистирам при основаване на духовното пространство на галерията. Надявам се моите фенове и фенове да се почустват пречистени и одухотворени за дълги години! “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР