Дванадесетото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest започва на

...
</TD
>Дванадесетото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest започва на
Коментари Харесай

Любим фестивал се завръща в Пловдив

Дванадесетото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на 27 септември и ще продължи до 1 октомври 2022 година в Пловдив със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град, Капана, Главната и Цар Симеоновата градина. Входът за всички събития е свободен. Изданието е част от културния календар на Пловдив и се организира с поддръжката на Община Пловдив и Национален фонд " Култура ". За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Изданието е тематично ориентирано към музиката от разнообразни жанрове - поп, рок, джаз, барокова музика. Ще забележим както известни реализатори в ролята на улични музиканти, по този начин и локални и юношески обединения. Една от задачите на 6Fest е да поддържа и разпространява точно артистите на града, в който се организира. Неслучайно и локациите всеки ден са разнообразни - концепцията на 6Fest е да оживи с изкуство емблематични за Пловдив места.

Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември (вторник) от 18:00 ч. За актуален провокативен актьор като него фестивалът избира по-нестандартна локация, която обаче от ден на ден се развива като място за музика - на върха на рид Бунарджика. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, артист. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по друг и различен метод, какъвто е характерен за цялостното му творчество - онлайн и в домашни условия.

На 28 септември (сряда) от 18:00 ч. Виенският павилион в Цар Симеоновата градина ще посрещне " Just Bossa ". Тромбонистът Велислав (Вили) Стоянов ще показа за първи път в Пловдив самодейността си да вдъхне нов живот на музикалното завещание на огромния български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.

На 29 септември (четвъртък) ни чакат два дамски концерта, а мястото е Данов рид (Сахат тепе), тъкмо под Часовниковата кула. От 18:00 ч. фестивалът стартира с Миленита - поп и джаз певица, която обаче има и телевизионни и кино функции. През 2004 година Миленита написа три от песните за дебютния филм " Мила от Марс “ на режисьорката Зорница София, който през същата година печели премия на интернационалния кинофестивал в Сараево. През 2005 година излиза първият й албум " Do it Again “. Веднага след нея, от 19:00 ч. е присъединяване на Мила Роберт - актриса и певица. Песните на Мила са саундтрак на разнообразни филми на млади режисьори. През декември 2020 година излиза дебютният й албум " Еготрип “.

6Fest посвещава 30 септември на групите, а мястото е сцена “Ядрото " в Капана. В 18:00 ч. фестивалът стартира с Le`Push. Иван Лазаров и Момчил Атанасов свирят дружно още от учебно заведение. Те са родом от Добрич, само че приключват висшето си обучение в АМТИИ - Пловдив. Под името Le` Push се подвизават от 2017 година В момента групата работи по втория си студиен албум. На 6Fest ще бъдат дружно с известния на пловдивската аудитория перкусионист Боян Тодоров (Пуфи) и ще показват акустично своята музика.

В 19:00 ч. на сцената излиза група “Таралеща ". Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва " Кино- и телевизионна постановка “ в " Нов български университет “. Част е от самостоятелната режисьорска група " Бидон филм “, дружно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и стихотворец с китара. Първоначално извършва песните си независимо, а сега концертира дружно с групата си “Таралеща ".

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. На Лапидариума на ул. “Витоша " в Стария град от 11:00 ч. бароковият отбор “Collegium Ritornello " ще изнесе типичен концерт със забравени и рядко изпълнявани създатели и творби от епохата на Барока. “Collegium Ritornello " е учреден през 2019 година и включва сегашни и някогашни ученици на НУМТИ “Добрин Петков " - Пловдив.

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, обичайната част от уличния фестивал през годините. В 17:00 ч. от площад “Централен " по Главната в посока Джумая ще тръгне парадът на музиканти и мажоретки от Представителен юношески духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев " - Велинград, част от Народно читалище " Отец Паисий – 1893 ". Оркестърът е образуван през 1965 година от Димитър Мечев, а по-късно през 1978 година по негова самодейност е основан и първият мажоретен състав в България.

Пловдивският цирков актьор и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще направи дефиле-концерт на кокили от 18:00 ч. по ул. “Райко Даскалов " в сектора от Джумая Джамия до подлеза при бул. “Шести септември ". Дарио е създател на цирковата групировка “Combino Project ", взела участие със събития в предходните издания на 6Fest.

В последното събитие от 6Fest посетителите на Капана сред 19 и 20 ч. ще станат очевидци на изненадващи джаз флашмобове с присъединяване на Венелин Георгиев, Иван Мелин и Ценко Мелин от Марица брас бенд. Оркестърът е основан през 2015 година от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е присъединяване им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 година в италианския град Матера.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР