Два месеца след първата копка за дългоочаквания ремонт на Рогошко

...
</TD
>Два месеца след първата копка за дългоочаквания ремонт на Рогошко
Коментари Харесай

Ново затруднение: Разкопават Рогошко шосе на ръка заради кабели високо напрежение

Два месеца след първата копка за дълго чакания ремонт на " Рогошко шосе " екип на Plovdiv24.bg ревизира на терен какво се случва там.

Влизаме откъм автомагистрала " Тракия " и незабавно след моста попадаме безусловно на лунен пейзаж. Отстрани ни притискат израснали дървета и шубраци. От време на време срещаме пътен знак А12, който предизвестява за неравности по платното за придвижване, като че ли все едно не усещаме мощното люлеене на автомобила поради дупките или не пък не виждаме по какъв начин се кандилка наляво-надясно движещия се пред нас претрупан тир.

Когато стигаме табелата " Пловдив ", обстановката леко се усъвършенства и колата става по-стабилна. Изминахме цялото разстояние за към 5 минути - задоволително време, с цел да ти се разбъркат всички черва. Всъщност реконструкцията на " Рогошко шосе " стартира от кръстовището до моста на остров " Адата " към изхода на града, т.е. в противоположна посока на тази, в която ние се движихме. Никъде по работното трасе не видяхме багери или някаква друга тежка техника.

" Проблемът е, че се копае на ръка, тъй като под пътя има кабели високо напрежение и не може да пуснем машини, с цел да не ги скъсаме. Подземните проводници са нанесени в кадастралната карта и към този момент сме ги разкрили " - изясни инж. Паун Иванов - шеф на компания " ИСА 2000 ", която прави дейностите.

От настоящето равнище на пътя би трябвало да бъдат изкопани още 50 сантиметра надолу, след което да се направи насип с подобаващ материал. Дълги години шосето не е ремонтирано, не е работено по отводнителната система около него и цялата вода е отивала в основите. Сега са взети проби и, за всеобщо удивление, резултатите са положителни. Плановете са идната седмица да стартира същинската работа по първия сектор, а още на следващия ден ще започва подготовката за новото улично осветяване, добави инж. Иванов.

Реконструкцията на първия стадий от " Рогошко шосе " с дължина на правата 530 метра ще продължи към 2 месеца. Шосето до землищната граница на община Пловдив с община Марица е към 5 километра и цялостната реорганизация би трябвало да бъде приключена за 2 години. По време на ремонта е обезпечен обходен маршрут за колите, само че за втория стадий - от гробищата до кръговото кръстовище, придвижването ще се затваря на половина. 

Ремонтът обгръща замяна на цялата структура на пътя – земно легло, асфалт, нови канавки, нова канализация, тротоари, улично осветяване. Предвидено е да се засадят към 100 чинара. Няма да има велоалея. 

Обектът е на стойност 15 млн. лева с Данък добавена стойност, 12.5 млн без Данък добавена стойност. За тази година са обезпечени 3.5 милиона. 

Какво е положението на Рогошко шосе - гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР