Достъпно за всеки“ е новата инициатива на правителството, чрез която

...
</TD
>Достъпно за всеки“ е новата инициатива на правителството, чрез която
Коментари Харесай

Големите търговски вериги: По-ниските печалби от намалените стоки може да се компенсират с начисляване върху други

" Достъпно за всеки “ е новата самодейност на държавното управление, посредством която то ще се опита да се оправи с високите цени на храните. Насочена е към огромните търговски вериги. Министърът на стопанската система увери, че не става въпрос за таван на цените или за вменяване на отговорности, а за доброволна самодейност, която няма да пречи на свободната конкуренция. 

" Позитивно е, че се търси разговор с бизнеса и от малко малко пазарни механизми. Има и съответна цел, която е заложена. Тя кореспондира с оповестеното желание на България за влизане в еврозоната от първи януари 2025 година ", изясни пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, което сплотява огромна част от комерсиалните вериги. 

И в този момент най-атрактивните цени са в огромните търговски вериги, изясни той.

" Очакванията ни са това, което Министерството на стопанската система планува да подпише самостоятелно с всяка една от комерсиалните вериги, които решат да се включат в тази самодейност, да бъде в съгласие и с Комисията за защита на конкуренцията ". 

Ако нещата са изчистени в тази посока, може би ще има компании, които ще се включат, предвижда той.

" Министерството на стопанската система изрази желание намалените цени да са напълно за сметка на търговеца – в тях да не взе участие компанията, която е снабдител. По-скоро би се добавил допълнителен ангажимент на фирмите, които биха се присъединили, да прибавят още артикули в понижените си цени ". 

Намерението е комерсиалната надценка на веригите да се понижи, обясни Вълканов. Той не изключи опцията тези понижени облаги да се компенсират като се начислят върху други артикули. 

" Това е натурален бизнес ход, само че всеки ще дефинира за себе си по какъв начин да постъпи ". 

Веригите могат да стартирана тази акция, когато получат документ от Министерството на стопанската система, който разписва в детайли механизмите и методите на деяние. Той би трябвало да бъде координиран и с регулаторните органи, уточни Николай Вълканов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР