Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да

...
</TD
>Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да
Коментари Харесай

Експерт от Пловдив: Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще станат част от тестените и бобови изделия у нас

Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар към този момент могат да се употребяват в храната - замразени, сушени или на прахуляк. Експертите настояват, че насекомите са лесни за развъждане и богати на хранителни субстанции. 

Според доцент Десислава Вангелова от катедра " Месо и месни артикули " в УХТ - Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ. " Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха утвърдени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови произведения, както и в паста. Сушените инсекти са богати на белтъци, протеин, потребни мастни киселини и микроелементи ", изясни тя.

По думите ѝ питателните артикули с инсекти на нашия пазар са импорт. " Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма тъкмо количество инсекти, които да се влагат в обособен артикул, по тази причина се вършат проучвания. Влагали сме ги в салами. Не бива да трансформират усета на продукта, а да прибавят стойност. Съдържанието на инсекти би трябвало да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия ", уточни доцент Вангелова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР