До вчера празен и пуст, в първия учебен ден днес

...
</TD
>До вчера празен и пуст, в първия учебен ден днес
Коментари Харесай

Вълнуващо и празнично започна новата учебна година в НГ за сценични и екранни изкуства в Пловдив

До през вчерашния ден празен и запустял, в първия образователен ден през днешния ден дворът на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив се извърши със смях и забавление от прочувствената среща сред възпитаниците на учебното заведение и преподавателите и срещата със съучениците. Най-вълнуващ този ден по традиция е за осмокласниците, които пристъпват прага за първи път и за бъдещите зрелостници от 12 клас, за които това е последния " първи образователен ден “ в гимназията.

Тържеството за откриването на новата образователна година стартира с музикален привет в осъществяване на сборна групировка от възпитаници от 9-ти и 10-ти клас. След тях привет насочи заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив.

" За 4-ти път съм тук на този ден. Не пристигам по обвързване, а тъй като усещам мястото като общественост. Националната гимназия за театрални и екранни изкуства е такава общественост за всички възпитаници, които сега учат, както и за приключилите. Това, което се случва тук зарежда целия културен бранш. Завършилите учебно заведение имат своята сполучлива реализация във всички сфери на културния живот и са оставили своя дълготраен отпечатък. Другото нещо, което прави мощно усещане е чувството за добрина. Тя може да бъде почувствана още от учебния двор, през учителската стая, директорския кабинет, образователните стаи. А третото е " симбиозата “. Знаем и сме учили какво значи понятието " симбиоза “. Тя е изключително забележима сред учителите и учениците. Учителят споделя, а ученикът чува, тъй като доста по- значимо е не просто да слушаш, а да чуваш “, сподели в приветствието си заместник-кметът.

Той насочи специфичен привет към осмокласниците, както и към бъдещите зрелостници и им пожела сполучлива реализация. " Защото да бъдеш част от културата е доста хубаво и в това има доста смисъл “, сподели още.

Ученичката Русалина Игнатова прочете приветствен адрес от Министъра на културата. Топъл привет за първия образователен ден насочи и шефът на учебното заведение Николай Томов, който е и някогашен ученик. Той пожела на осмокласниците да намерят тук, преди всичко, задоволство от труда, който са положили при кандидатстването, да намерят доста нови другари и да бъдат почтени продължители на всички обичаи, които се съблюдават в гимназията, значима част от които е толерантността. Николай Томов насочи топли думи и към всички сътрудници, учениците и техните родители. Поздрав от името на управлението и педагогическия колектив насочи и заместник-директорът Ваня Бетуховска.

Носител на премията " Ученик на годината “, която се присъжда за отличен триумф, присъединяване в многочислени национални и интернационалните състезания и завоюване на призови места, както и за издигане на имиджа на гимназията стана Мария Атанасова от 12А клас. Тя получи премията си от миналогодишния притежател Станислава Блядкова.

Поздрав от името на дванадесетокласниците към учениците от осми клас насочи Пресияна Игнатова. По традиция бъдещите зрелостници сервираха по една роза на всеки осмокласник. След като шефът Николай Томов би  първия образователен звънец и лисна менче с вода, с цел да " върви по вода “ новата образователна година, първи прага на учебното заведение пристъпиха разчувстваните осмокласници, водени от своите класни ръководители.

Историята на гимназията, основана през есента на 1975 година, е белязана с високи достижения както като образователна институция – доста от приключилите възпитаници са към този момент одобрени създатели в разнообразни сфери на театралните и образни изкуства, по този начин и като креативен достижения в реализирането на планове в професионални креативен институти – спектакъл, опера и кино. Сред изучаваните предмети са история на изкуството, изобразяване, вероятност, пластична анатомия, история на музиката, живопис, статуя, история на костюма, компютърно планиране, грим и перуки, актьорско майсторство и други.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР