До средата на 2025 година се очаква да бъде готов

...
</TD
>До средата на 2025 година се очаква да бъде готов
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив каза в прав текст кога ще е готов пробивът под Централна гара

До средата на 2025 година се чака да бъде подготвен пробивът под Централна гара, изпълняван от НКЖИ. Това заяви кметът на Пловдив. 

Модернизацията на жп възел " Пловдив ", който е измежду най-важните железопътни връзки в България, е с огромно регионално-икономическо и стратегическо значение. Припомняме, че формалната първа копка по осъществяване на плана се състоя на 9 декември 2021 година.

Идеята е с реализацията на плана доста да се понижат тапите при автомобилния трафик и нездравословното влияние върху околната среда в град Пловдив и района. Ще се сътвори опция за повишение на скоростите за пътешестване с железопътен превоз по главното направление на Коридор " Ориент/Източно - Средиземноморие “ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието. 

Комуникационно-транспортният пробив под Централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива е съобразено и следва плануваното в общия организационен проект на Пловдив подземно прекосяване от бул. " Васил Априлов “ към бул. " Македония “ под региона на гаровия комплекс. Ще бъдат построени и комфортни отвесни пешеходни връзки.

Стойността на контракта е е 89 028 245,95 лв. без Данък добавена стойност. Изпълнител е Обединение " Проект Пловдив “ ДЗЗД, включващо компаниите " Трейс Груп Холд “ АД и " Балкантел “ ООД.

Обект " Модернизация на стоманен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и създаване на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив “ е част от план " Развитие на железопътен възел Пловдив “ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР