До Обществения посредник на територията на община Пловдив постъпи пореден

...
</TD
>До Обществения посредник на територията на община Пловдив постъпи пореден
Коментари Харесай

Омбудсманът на Пловдив сигнализира за сериозен проблем в Капана с 3-годишна давност

До Обществения медиатор на територията на община Пловдив постъпи следващ сигнал за теч с висок интензитет в сутеренното помещение в постройка, находяща се на ул. " Загреб “ в кв. Капана, гр. Пловдив.

Настоящият сигнал ни дава мотив да напомним, че за казуса с течове в здания, находящи се в кв. " Капана ", се води дейна преписка от 2020 г. с редица институции, включително с Министерство на районното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от " Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, гр. Пловдив, Община Пловдив, но към сегашния миг въпросът не е решен, въпреки че става въпрос за проблем от преди близо три години. Още повече че се касае за здания, които са в топ центъра на Пловдив, здания, които са монументи на културата или са в ансамбловия монумент на културата в известния кв. " Капана ". Тук бихме желали да отбележим и обстоятелството, че изобилното пълнене на избените пространства на тези здания компрометира техните структури, а на един по-късен стадий от време може да зародят спешни обстановки, довеждащи до саморазрушаване на визираните сгради.

До този миг нямахме данни за течове в тази част на кв. " Капана ", само че не щеш ли водата е достигнала и до тази част на квартала, която е много по-далеч от улиците " Абаджийска “ и " Константин Стоилов “, за които здания ставаше дума в сигнала преди три години.

През последните две години досега в сутеренните пространства на сгради на адрес: гр. Пловдив, ул. " Константин Стоилов “ 23-25 непрекъснато работи помпа, инсталирана от наемател на помещение, която изпомпва събиращата се вода и я изхвърля в уличната канализация на ул. " Абаджийска “, което е облекчило обстановката в прилежащите здания.

По неофициална информация е регистриран теч и на постройка, находяща се на ул. " Железарска “, която улица се намира под ул. " Абаджийска “. Също по този начин имаме информация, че сега тече и организирането на подписка от притежатели и ползватели на парцели в тази част на квартал " Капана ", с която ще се търси безапелационната интервенция на страната в разрешаването на този проблем.

Следвайки хронологията на събитията до този миг, ще опишем няколко значими пункта и те са, както следва:

1. Обилен теч в избени пространства на здания в кв. " Капана ", гр. Пловдив;

2. Становище на " Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – Пловдив, изразено в  посока, че не е установен теч от обществените ВиК мрежи с предположение, че течът е от подпочвени води; 

3. Становище на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от " ВиК “ ЕООД – гр. Пловдив от май 2021 г. с дадена рекомендация, че  " В случай че не бъдат открити други скрити повреди на водопроводната мрежа в региона, следва Община Пловдив да разпореди хидрогеоложко изследване за определяне на аргументите за настъпилите хидрогеоложки промени и за установяване на уместно решение за трайното премахване на казуса “;

4. Липса на каквато и да е информация към сегашния миг за направено хидрогеоложко изследване и подхванати дейности за решение на случая.

В тази връзка от наша страна е изпратено писмо до министъра на районното развиване и благоустройство господин Андрей Цеков за изложение на мнение по поставения проблем и предоставяне на инструкции за трайно разрешаване на засегнатия проблем.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР