До края на месеца трябва да бъде завършена оградата на

...
</TD
>До края на месеца трябва да бъде завършена оградата на
Коментари Харесай

Самолети срещу градушки ще излитат и от Русе

До края на месеца би трябвало да бъде приключена оградата на Летище Русе, а от май да стартират да изхвърчат и самолети за битка с градушките. Фирмата вложител има техника и за предизвикателство на превалявания, за което към този момент е сключила контракт с Румъния. От българска страна към този момент не е проявен интерес, макар че в последните години преваляванията са намалели, съощава Българска национална телевизия.

След като от летището при село Щръклево повече от 30 години към този момент се правят единични полети и то най постоянно от селскостопански самолети, през май то още веднъж би трябвало да стане интензивно настоящ аеропорт. Инвеститорите, чиято активност е битка с градушката в България и Румъния, споделят, че имат съществени проекти за неговото развиване. За седмица единствено в материали са вложени към 700 хиляди лв. – към този момент е построена 3 километра от оградата, която би трябвало да стопира дивите животни да навлизат на пистата. Започнал е ремонт и на офисите на втория етаж на постройката на терминала.

" До края на март би трябвало да приключим 90% от оградата, изцяло приключена. Тука горе вършим стаите за оперативно ръководство и за водачите. И замяна на водопровода. Това е първият стадий на работата. Вторият е осветяване на пистата, с цел да могат да се извършват нощните полети…7,50 Тука ще има работа за целия български народ и половината китайци. Идеята е да изградим цялата база за поддръжка на нашия тип самолети на територията на летище Русе. А това значи, че ще се отворят много работни места, стига да има искащи за работа, тъй като до момента мъчно се намират общи служащи, а не знам за експерти ", сподели Христо Крушарски – представител на сдружението.

Фирмата има подписан контракт с българската Агенция за битка с градушките да пази 33 хиляди кв. км от Черно море до Ботевград и от река Дунав до Стара планина. Отскоро работи и със система за предизвикателство на превалявания, само че към този момент единствено в Румъния.

Надяваме се да работим и в България тази година. Ефектът, който румънската страна ни рапортува, е забележителен. Може би 40% нарастване на преваляванията ", сподели Георги Налбантов, шеф на летище " Русе порт ".

Между компанията вложител и Община Русе има подписано съглашение в границите на 24 месеца сдружението да извърши нужните настоящи поправки и да създаде документите, нужни за използването му като гражданско летище. В контракта се споделя, че в случай че клаузите не бъдат спазени, компанията би трябвало да се отдръпна, а направените усъвършенствания да останат. Споразумението обаче се оспорва в съда.

" Жалбата е неоснователна. Изцяло опонира на Закона за гражданското въздухоплаване и демонстрира повече страст и предпочитание за прекъсване на плана, в сравнение с деликатен юридически прочит ", сподели Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

Русенци се тормозят и че постройката, оповестена за недвижима културна полезност като представител на модернизма от втората половина на 20-и век, може да загуби своята еднаквост. По щастливо стичане на събитията тук е оживяло и достоверното вътрешно обзавеждане.

" Сградата си остава във типа, в който си е. Най-много да се подмени част от дограмата, ето, виждате, всичко към този момент се е разпаднало, през вчерашния ден вятърът е съборил стъкла, падат стъкла. Ако не могат да се укрепят, значи би трябвало да се подменят стъклопакетите ", сподели още Христо Крушарски – представител на сдружението.

Инвестицията, най-малко на първия стадий, би трябвало да доближи два милиона и половина. Русенци обаче се надяват един ден отсам да изхвърчат пътнически самолети, както неотдавна отново им дадоха обещание. И разчитат това да не е следващият план, пуснат по дългата писта на предизборния популизъм.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР