Днес започна учебната година в Техническия университет – филиал Пловдив.

...
</TD
>Днес започна учебната година в Техническия университет – филиал Пловдив.
Коментари Харесай

Повече студенти от миналата година избраха ТУ Пловдив

Днес стартира образователната година в Техническия университет – филиал Пловдив. Това е 38-ят випуск на висшето образователно заведение, като до момента от него са излезли готови за актуалните провокации над 12 000 инженери. Точно в 10.00 часа прозвучаха химнът на България и студентският химн Gaudeamus igitur, изпълнени от момичешкия хор " Евмолпея “.

Гости на събитието бяха ръководителят на Общинския съвет в Пловдив инж., представители на регионалната и общинската администрация, на университетите и междинни учебни заведения в Пловдив, както и Катя Стайкова – изпълнителен шеф на клъстер " Тракия икономическа зона “.

Проф. Въльо Николов – шеф на Техническия университет – филиал Пловдив поздрави студентите с новата образователна година и им пожела триумф в образованието на комплицираните и доста забавни инженерни и осведомителни науки. Професор Николов връчи студентските книжки на 15 цялостни отличници от двата факултета, които са избрали Техническия университет за своя Alma mater.

На централния вход на Техническия университет – филиал Пловдив проф. Николов удари първия за новата образователна година звънец, след което поля менче с вода и здравец пред студентите, с цел да върви образованието им " по вода “. Във фоайето на университета младежи и гостите бяха посрещнати с питки и сол – по този начин, както повелява българската традиция. После новите студенти влязоха по специалности в аудиториите и получиха първите си студентски книжки.

През тази академична година новоприетите студенти са се нараснали с 10 на 100 по отношение на предходната образователна година. Интересно е и разпределението по специалности – с изключение на към осведомителните технологии тази година има изразителен напор на първокурсници и в чисто инженерните специалности. За първи път в Техническия университет - Пловдив има признат студент от Англия, както и обичайно от Гърция. Випуск 2022 влиза в Техническия университет с по-висок триумф от студентите, признати през предходната 2021 година. През новата образователна година се следи засилен интерес към инженерното обучение на възпитаници от езиковите гимназии.

Новоприетите студенти ще бъдат обучавани по тринадесет инженерни и осведомителни специалности. Една от тях се преподава за първи път - " Интелигентни системи и изкуствен интелект “, а други две са актуализирани - " Дизайн и програмиране на електронни системи “ и " Компютърно моделиране на технологии в машиностроенето “. Обучението в бакалавърска степен продължава 4 години.

Отново е влиятелно да си инженер

Според проф. Въльо Николов засиленият интерес към инженерното обучение в Техническия университет – филиал Пловдив се дефинира от няколко фактора. Регионът е в мощен промишлен напредък и студентите, приключили тук, намират 100- процентова кариерна реализация при доста положително възнаграждение. Доста от новите студенти са били на посещаване постройките на ТУ и към този момент знаят изискванията, при които ще учат – нови модерни лаборатории, някои от които са неповторими за Европа; лични студентски общежития с велоалея от тях до образователните корпуси в центъра на града; благоприятни условия за приемане на високи стипендии – както от университета, по този начин и от компании в региона; дипломи, приети в Европа, Съединени американски щати, Канада и Австралия.

Председателят на Общинския съвет инж. увери първокурсниците, че са избрали перспективни за бъдещата си кариера специалности в Техническия университет – филиал Пловдив. Изпълнителният шеф на клъстер " Тракия икономическа зона “ Катя Стайкова пожела на първокурсниците воля и неизменност в сложния им път към инженерството и ги увери, че тук в Пловдивска област те ще намерят почтено прехранване и възнаграждение на труда си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР