Днес съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за

...
</TD
>Днес съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за
Коментари Харесай

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаско

Днес съставът на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване одобри предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием за образователната 2024/2025 година, докладвани от РУО-Бургас.

В област Бургас за образователната 2024/2025 година банкет в VIII клас ще се осъществя в 51 учебни заведения: 16 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии (от които 1 частна), 25 междинни учебни заведения (от които 1 вечерно), 3 обединени учебни заведения и НУМСИ " Проф. Панчо  Владигеров " - гр. Бургас.

Държавен план-прием в V клас в област Бургас се реализира в ПМГ " Акад. Никола Обрешков " – гр. Бургас, профил " Математически ". За образователната 2024/2025 година се резервира плануваният банкет в 3 паралелки.

Във всички общини от Бургаска област ще бъдат разкрити паралелки с банкет след VII клас. За първи път в последните 4 години се следи понижаване на броя на учениците, завършващи VII клас. С към 300 по-малко са те през актуалната образователна година. Завършващите през 2024 година са 4002 седмокласници ще могат да продължат образованието си в 51 учебни заведения в региона, в които се реализира образование в VIII клас. Планираните паралелки за банкет в VIII клас са 157 в област Бургас, 101 професионални и 56 профилирани. Три са паралелките в НУМСИ " Проф. Панчо  Владигеров " - гр. Бургас.

Разкриват се нови 8 професии/специалности след VII клас, както следва: СУ " Йордан Йовков “, гр. Бургас - икономист/търговия, ПГМКР " Св. Никола “, гр. Бургас – електротехник/електрообзавеждане на кораби, ПГХТ " Акад. Н. И. Зелинский “, гр. Бургас - съветник козметични, парфюмерийни, биологични артикули и битова химия/осигуряване на продуктова информация, ПГ по превоз, гр. Бургас - механик по транспортна техника/автомобилна мехатроника, ПТХ, гр. Бургас - техник-технолог в дървообработване/мебелно произвеждане, ПГСИ " Пеньо Пенев “, гр. Бургас - електромонтьор/електрически машини и апарати, ПГ по туризъм " Иван Вазов “, гр. Несебър - ресторантьор/Кетъринг и СУ " Иван Вазов “, гр. Поморие - уредник Интернет приложения/електронна търговия.

Две са учебните заведения в област Бургас, в които за първи път ще се предлага образование по профил " Предприемачески “ - СУ " Св. Св. Кирил и Методий “, гр. Созопол и  в СУ " Св. Св. Кирил и Методий “, гр. Средец.

Държавният план-прием е съгласуван в оптималната степен с потребностите и упованията на бизнеса, откакто са взети поради данните, изнесени от Агенцията по заетостта, предоставените оферти и поръчки от работодателите и техните представителни организации. Реализирането му ще обезпечи опция за реализиране на заложената целева стойност за процентното съответствие на професионалните паралелки, само че по-важното е, че учениците ще се образоват по специалности и специалности, за които е разпозната нужда на пазара на труда.

Запазва се наклонността за приоритизиране на STEM профилите и техническите и ИТ специалностите. STEM профили и специалности ще се учат в 91 паралелки, от които STEM специалности – 63 и профилирани 28 STEM паралелки. Дадена е опция за банкет в необятен кръг профили – Математически, Природни науки, Чужди езици, Хуманитарни науки, Обществени науки, Предприемачески, Музика, Изобразително изкуство, Икономическо развиване, Софтуерни и хардуерни науки. По този метод всеки седмокласник, при съблюдаване на конкурсното начало, може да се състезава за банкет в паралелка с мечтаната от него устременост.

В 16 паралелки от учебни заведения в Бургаска област ще се предлага дуална система на образование. Целта е да се увеличи мотивацията на учениците за реализация, професионалната им дисциплинираност и да се отговори на потребностите на пазара на труда. Присъстващите на работната намира се сплотиха, че дуалното обучение е потребно както за учениците, по този начин и за работодателите.

Предвижда се банкет в 4 паралелки със предпазени специалности, а в 24 паралелки учениците ще учат специалности, които са с предстоящ дефицит на пазара на труда.

Защитените специалности от специалности за образователната 2024/2025 година са в учебни заведения единствено в гр. Бургас: ПГЕЕ " Константин Фотинов " - електротехник/електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника, ПГМКР " Св. Никола " - корабоводител/корабоводене (морско), корабен техник/корабни машини и механизми, електротехник/електрообзавеждане на кораби, ПГСИ " Пеньо Пенев " - строител/ вътрешни облицовки и настилки, ПГ по превоз - механик на подемно-транспортна техника/пристанищна машинизация.

Предложението за държавен план-прием за новата образователна година е съгласуван с опциите на учебните заведения от област Бургас да обезпечат сграден фонд и подобаваща материално техническа база за пълностоен учебен развой на учениците.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР