Днес честваме един от най-светлите празници – Ден на българската

...
</TD
>Днес честваме един от най-светлите празници – Ден на българската
Коментари Харесай

Слави Георгиев: Пловдив заслужава повече от това!

Днес честваме един от най-светлите празници – Ден на българската книжовност и словесност и почитаме светите равноапостоли св.св. Кирил и Методий. На този значим ден в Цар-Симеоновата градина се откри възобновеният бюст-паметник на Димитър Кудоглу, на което разкриване имах достойнството да участвам. В сходни моменти, човек осмисля делото на най-големия донор за всички времена в град Пловдив, това показа в днешният ден общинският консултант.

Димитър Кудоглу е дарил над 39 млн.лв. тогавашни пари, мислейки за лекуването на болните и гладуващите, посредством средствата му се е основал Дом за щедрост и национално здраве и 11 безвъзмездни трапезарии за хиляди нуждаещи се пловдивчани. Той е закупувал, а и дарявал свои персонални парцели, които да бъдат в интерес на обществото. Като това са единствено част от дарителските му действия из цялата страна. Дълбок реверанс пред този популярен деятел! На фона на този донор, човек неизбежно стартира да прави съпоставяне с времето, в което живеем и изключително протичащото се в нашия обичан Пловдив.

За голямо страдание, през сегашния мандат се видя, че сериозна част от пловдивския бизнес, не е на висотата на своя предходник Димитър Кудоглу. За разлика от неговата благородна активност, а и тази на голям брой богати семейства от предишното, като Чалъковия жанр, Обрейкови, Каблешкови, Калпакчиеви и мн.др., с помощта на които в Пловдив има голям брой построени черкви, учебни заведения, трапезарии, здравни заведения и прочие, днешният пловдивски бизнес отстъпва от тяхната висота. Днес освен, че не можем да изброим даже две неща, построени и дарени, то сме очевидци, по какъв начин обичаният ни град е възприеман като донор за увеличение на персоналното благосъстояние, посредством лишаване от публичното. Това не би могло да се случи без дейното подпомагане на локалната власт и сегашния кмет, напълно сложил се в услуга на частни ползи, в ущърб на общината. Самият Димитров, направи опит да посегне върху парцела на някогашната Белодробна болница, единствено преди 6 месеца, като опита да учреди безплатно право на градеж, в интерес на частни ползи. Каква подигравка на ориста, че тъкмо този човек през днешния ден откри бюст-паметника на Димитър Кудоглу. Пловдив заслужава повече от това!

На фотографията, с един заслужен правоприемник на Димитър Кудоглу - Пенчо Братанов, главен деятел във възобновяване на бюст-паметника на предшественика си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР