Директорът на Института по зеленчукови култури Марица Пловдив проф. Даниела

...
</TD
>Директорът на Института по зеленчукови култури Марица Пловдив проф. Даниела
Коментари Харесай

Славата им се носи в чужбина: Пловдивчанката, която създаде някои от най-обичаните български сортове домати

Директорът на Института по зеленчукови култури " Марица " Пловдив проф. Даниела Ганева има специална задача в българското зеленчукопроизводство.

Тя не е единствено сполучлив админ, който управлява едно от най-хубавите звена в Селскостопанската академия – Институт по зеленчукови култури " Марица “ в Пловдив, само че и е основател на някои от най-обичаните български сортове домати.

Нейните " Алено сърце “ и " Розово сърце “ са същински бижута във всяка зеленчукова градина. А славата им се носи и в чужбина. 

Даниела Ганева е израствала в фамилията на агрономи и от дребна знае по какъв начин се отглеждат растения, защото е взела участие във всички инициативи на своите родители. По време на междинното си обучение демонстрира огромен интерес към биологията и химията, получава и професионална подготовка за икономист, но в последна сметка става агроном и по този начин продължава фамилните обичаи в агрономията. 

" Започнала съм като агроном, 5 години съм работила в Института по зеленчукови култури като агроном, след което стартира моето академично израстване. Преминала съм при всичките степени - теоретичен помощник 3-та степен, 2-ра, 1-ра, доцент и в този момент като професор “, споделя проф. Ганева за agri.bg. 

За нея е извънредно скъпо, че през годините е основала положителни сортове домати, а огромният интерес на зеленчукопроизводителите към тях е оценка за труда ѝ. Паралелно с научната работа е вървяло и академичното израстване, довело до високата научна степен. 

Като началник на института най-трудно ѝ е било първоначално, така като административната работа не е лесна, макар че е била осведомена добре с целите и упованията за развиване на института.  

ИЗК " Марица " е основан през 1930 година със заповед на Министерството на земеделието и декрет на цар Борис III върху закупени от страната земи. В него и до момента се основават сортове зеленчуци, подобаващи за българските агроклиматични условия, за които е значимо да доближават елементарно до потребителите. 

Основната активност на института е да се развива като научно звено, в което се създават както национални, по този начин и интернационалните планове.

Именно това води до построяването на една добра материална база, в която учените могат да израстват, да работят и да извеждат своите лабораторни индустриални опити и техните резултати да бъдат конкурентноспособни с непознатите ни сътрудниците. А това прави института разпознаваем.

Институтът е единственият в страната, в който се основават нови сортове и технологии за тяхното развъждане. В него се работи по селекция на главните зеленчукови култури. Това са домати, пипер, картофи, зеле, лук, грах, боб и краставици. От ИЗК " Марица “ оферират на земеделските стопани достоверни, качествени семена, за чието качество подсигуряват селекционерите от научното звено. 

В ИЗК " Марица “ се създават технологии за главните зеленчукови култури, основават се нови сортове, само че по този начин и също и се работи с нетрадиционни зеленчукови култури, които от ден на ден се отглеждат в нашата страна. 

Климатичните промени са едни от главните фактори, с които се преценяват учените. Българската селекция би трябвало да оцелява в конкуренция с агресивното навлизащите непознатите сортове. 

" Чуждите сортове не са проблем. Проблемът е нашата селекция. Тя би трябвало да бъде мощна, с цел да отговори на тази конкуренция. Трябва както институтите, по този начин и самата страна да резервира генофонда, да се основават от ден на ден сортове и ние също да излезем на непознатия пазар, тъй като считам, че България има идеалните условия, климатични и обичаи да основава нови сортове и да бъдем на равнището на сътрудниците от другите страни.

В България има традиция да се основават сортове, които с изключение на високодобивни са и устойчиви на заболяванията. Българските домати са неповторими по вкусови качества. Целият свят признава нашите сортове и те са едни от най-търсените в освен България, само че към този момент и в другите страни “, показа още проф. Ганева. 

На територията на ИЗК " Марица “ една 50-годишна оранжерия стана " интелигентна “ благодарение на agrohub.bg. Година след откриването, модерното оборудване работи сполучливо и всеки собственик, който има интерес, може да види какъв брой потребни са актуалните технологии в зеленчукопроизводството. 

" Подадохме си ръка - науката с софтуерните компании и бизнеса, с цел да създадем плана. Успяхме да създадем една оранжерия, в което да имаме следен климат и напояване, както и управление на питателните субстанции, т.е. ние имаме към този момент далечен достъп и можем да следим развиването на нашите растения, да знаем с какъв брой и по кое време да ги храним и какво би асъдействало това за подобряването на развъждане на тези култури “, споделя шефът на ИЗК " Марица “. 

Тя напомня, че по проекта ще се проведат безвъзмездни образования на земеделските производители. " Тъй като институтът е първият народен демоцентър, при нас стопаните могат да видят по какъв начин работи тази технология.

Преди да влагат, те би трябвало да се убедят, че в действителност тяхното стопанство има потребност от това и чак тогава могат да подхващат решения - кое и за какво им е нужно и по кое време в действителност би трябвало да създадат тази инвестиция “, предлага проф. Ганева, която дружно със своите сътрудници е подготвила 4 нови сорта домати, които дават отговор на търсенето на пазара.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР