Държавата и общините трябва да осигурят стимули и подкрепа за

...
</TD
>Държавата и общините трябва да осигурят стимули и подкрепа за
Коментари Харесай

Борислав Инчев, Синя България: Трябват стимули за старите български занаяти, иначе ще загубим традициите си

Държавата и общините би трябвало да обезпечат тласъци и поддръжка за старите български занаяти, тъй като дребното останали майстори изнемогват и в случай че продължава по този начин, ще загубим тази част от нашите обичаи. Това споделя лидерът на пловдивската листа на " Синя България " след среща с хората, чиито ателието са по Улицата на занаятите в Стария град.

" При диалозите си с тези хора усетих терзанието им, че няма кой да наследи техните умения, липсват претенденти да усвояват старите занаяти. И това не е необичайно, тъй като един занаятчия не изкарва доста, а работата му е доста характерна. Особено през зимата, когато в Стария град няма доста туристи, за тези хора е мъчно,  а тъкмо тогава се заплащат високи сметки за ток ", изяснява Инчев. Той дава образец с мъж, който създава обичайни български носии. " Напоследък търсенето на носии нараства, само че тук не приказваме за машинно произвеждане, а за работа на ръка, както се е правело в миналото.

Този занаятчия ни показа, че от време на време изработването на една носия лишава месец и половина. Толкова време му е коствало да ушие обичайната носия от Котел, каквато няма даже в музея, и той я е правил по остарели фотоси. Колко носии може да създаде един подобен занаятчия на година и какъв брой би трябвало да коства всяка една от тях, с цел да получи той един порядъчен приход ", пита лидерът на листата на " Синя България " за Пловдив.

И добавя, че в ателието на този занаятчия стои надпис " Търся си чирак ", само че претенденти няма, въпреки естественото състояние на нещата е чираците да си търсят майстори, от които да научат занаята.

Затова Инчев е безапелационен, че " Синя България " като коалиция, насочена към запазването на традициите, ще работи за поддръжка на занаятчиите. Един от вероятните разновидности са планове, финансирани от Министерството на културата, по които занаятчиите да образоват в работни ателиета деца против обезпечено от страната възнаграждение. Това би подкрепило майсторите, а и би посочило на децата света на обичайните български занаяти.

Купуването и продаването на гласове са закононарушения!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР