Дългогодишното чакане за реконструкцията на първия обществен парк в България

...
</TD
>Дългогодишното чакане за реконструкцията на първия обществен парк в България
Коментари Харесай

Заградиха Дондуковата градина!

Дългогодишното очакване за реконструкцията на първия публичен парк в България - Дондуковата градина в Пловдив, е към края си. В идващите месеци територията ще се трансформира в строителна площадка и служащи към този момент започнаха да поставят заграждения. Предпазните пана се инсталират първо откъм улица " Христо Г. Данов ", а след това и от останалите страни, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Веднага откакто спре дъждът и завърши подготовката ще се пристъпи към осъществяване на дейностите по план, заяви за медията ни кметът на регион " Централен ".

Проектът за реорганизация, озеленяване, паркоустройство и благоустройство на Дондуковата градина е утвърден и координиран с НИНКН, защото тя е оповестена за  монумент на парковото изкуство. Строителното позволение за дейностите на територията й е издадено още през 2018 година, което е възобновено през 2021 година Изпълнители на обекта са " Консорциум Дондукова градина " с водещ сътрудник компания " Рестстрой " за реконструкцията на парка и " Драгиев и ко " за контактната зона. 

Концепцията планува възобновяване на градината от по-стар интервал, непосредствен до първичния й тип. Ще се отстранят нетипичните архитектурни и композиционни детайли, импортирани при реконструкцията от 1978 година, ще се махнат правоъгълните ниши и клоцове, а алеите ще се изправят. В пресечната точка на огромното кръгово пространство е разположен шадраван с динамичен воден резултат и осветяване, към който ще има тревна повърхност. 

Двете второстепенни алеи от кметството и от ул. " Софроний Врачански " се резервират. Възстановява се второто по-малко кръгово пространство и в центъра му ще се инсталира железна решетка с надпис " 1878 " - годината на основаване на градината. Основното допълнение в обновения план е ситуирането на павилион с лека остъклена железна структура - оранжериен вид и ажурна защитна ограда. 

За реорганизация, озеленяване, паркоустройство и благоустройство на Дондуковата градина са обезпечени общо 4.5 милиона лв., от които 3.8 млн. заем от Фонда за устройчиви градове и 700 000 лева лични бюджетни средства и/или средства от държавния бюджет.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР