Дълги години си прехвърляхме топката, заравяхме си главата в пясъка

...
</TD
>Дълги години си прехвърляхме топката, заравяхме си главата в пясъка
Коментари Харесай

Костанца Рангелова за въглищната индустрия у нас: Няма да има брюкселски диктат, но проблемът е много политически 

Дълги години си прехвърляхме топката, заравяхме си главата в пясъка и не се говореше изобщо по тази причина какво съставлява справедливия преход, по какъв начин би трябвало да се случи, и сега има доста огромно недоумение за това какво стои пред нас, без значение дали има териториално проекти или не. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Костанца Рангелова, енергиен специалист и старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията.

" Това, което виждаме, е, че след 2030 година стопански просто въглищните централи не могат да съществуват, и по тази причина е належащо от в този момент да стартираме да планираме по какъв начин да се оправим с тази действителност. И към момента има време за някаква подготовка и съответна реакция. По-добре късно, в сравнение с 2030 година да се събудим и да си кажем: А какво стана ", обясни енергийният специалист.

По думите й териториалните проекти за обективен преход се грижат тези проекти се грижат хората, които са заети в бранша да намерят опция: " Защото даже страната да им подсигурява за още 10 години тяхната работа, по-късно още веднъж изпадаме в същата патова обстановка. Така че сега е най-хубавият миг да се замислим кои са покрай пенсия и е належащо да се пенсионират по-рано, кои са такива, които могат да се преквалифицират и да продължат да работят в един доста по-динамичен и разрастващ се бранш, който да има бъдеще. И действително проектите подсигуряват това, изключително огромният акцент върху преквалификация в проектите е извънредно значим както за тези хора, по този начин и за цялата стопанска система на района ".

Припомняме, че Европейската комисия удостовери, че е получила от българските управляващи териториалните проекти за обективен преход. Говорител на комисията посочи, че в период до четири месеца може да се чака оценката на Европейска комисия. На въпрос дали могат да се чакат възражения, Костанца Рангелова отговори:

" В момента най-вероятно се случват някакви доуточнения във връзка с проектите. В интерес на Европейската комисия е в България да има икономическа непоклатимост, обществено непоклатимост. Така че от тази позиция те няма да кажат " Защо не затваряте незабавно въглищните централи? “, а по-скоро ще гледат за това дали е реализиран тъкмо този стопански и обществен консенсус.

Най-вероятно ще има някакви дребни доуточнения, редакции и така нататък, само че в действителност няма да има някакъв, няма да го имат този брюкселски диктат, който се пробва да се внуши на хората, а по-скоро ще бъде някаква взаимна работа за това да се направи по този начин, че проектите да бъдат по-конкретни, да има ясни цели и да се вижда по какъв начин може да се следи тяхното осъществяване ", съгласно енергийният специалист.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР