Д-р Владимир Илиев е един от лекарите, преминали курса “Оказване

...
</TD
>Д-р Владимир Илиев е един от лекарите, преминали курса “Оказване
Коментари Харесай

Д-р Илиев от УМБАЛ Св. Георги: HEMS изисква комплексни качества

Д-р Владимир Илиев е един от лекарите, минали курса “Оказване на здравна помощ по въздух ", който се организира през юни. 

Общо 97 медицински експерти получиха своите удостоверения от образованието си за HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), извършено във Военномедицинската академия. 

По време на курса с дълготрайност 10 дни се показа спецификата на авиационната активност, авиационната физиология и стрес от полет: звук, трептения, температурни амплитуди, осветяване, хипоксия, ускорения, отмалялост. Засегнати бяха тематиките за мениджмънт на ресурсите на екипажа – връзка, кооперативност в многочленен екипаж, човешкият фактор в авиацията, както и спешните процедури в полет и авиомедицинската документи. 

Един от доброволците в образованието е анестезиолог-реаниматорът от Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване към УМБАЛ “Свети Георги " ЕАД - Пловдив доктор Владимир Илиев, който работи и с дребните пациенти на Клиниката по детска хирургия. Той е част от екипа на университетската болница към този момент 11 години.

Харесва специалността си, тъй като е отдадена напълно на човешкия живот и е признателен, че работи с едни от най-хубавите експерти в сферата. “Стресът и отговорността са големи, само че опцията да окажеш помощ за живота на пациент в действителност доставя наслада за лекарите ", споделя доктор Илиев. 

Той приключва Медицинския университет в Пловдив, като първичното му желание е било да се занимава с хирургия. С времето открива анестезиологията за предопределение, осъзнавайки, че има недостиг на фрагменти и огромна потребност от тъкмо такива експерти. 

Желанието му да бъде част от екип на въздушна помощ идва години преди в България тематиката да стане настояща и наболяла. 

Д-р Илиев се е уведомил за протичащото се в прилежащите ни страни и на Запад. Видял е какъв брой добре организиран е този вид превоз за пациентите от незабавен порядък и какъв брой значимо е за една страна да оказва помощ на хората и с авиотранспорт. През времето се е запознавал с разнообразни практики, следял е статистически данни при интервенция на въздушна помощ. Когато схваща, че и у нас се заражда тази концепция и желание от страна на здравното министерство, стартира да изследва опциите да взе участие в програмата като доброволец. 

“За един пациент, изпаднал в неволя, без значение дали при пътнотранспортно произшествие, планински спорт, или битова контузия, е от изключително значение навременно да му се оказаже съответна помощ и да бъде превозен до болница с нужните звена. В практиката ми съм виждал многочислени случаи, които за жалост доближават при нас след толкоз доста изгубено време в превоз с коли за спешна помощ и от време на време, колкото и да се стараем и да даваме всичко от себе си, не можем да помогнем, тъй като за него е изминал по този начин наречения “златен час “, прибавя анестезиологът. 

Д-р Владимир Илиев получава огромна поддръжка от началника на клиниката, в която работи проф. доктор Чавдар Стефанов и всички сътрудници, както и от управлението на университетската болница. 

Обучението провокира интерес на експерти от цялата страна. Курсът се е състоял главно от теоретично показване на главните незабавни положения, налагащи неотложен превоз, организация на HEMS в развитите страни и по какъв начин се възнамерява да се приложи в България. Във времето ще се проведат спомагателни образования за незабавна ехография по време на случай, ще се провеждат пътувания и в чужбина за продан на процедура с опция за симулация на всевъзможни метеорологични, организационни и незабавни обстановки. 

Мотивът на доктор Илиев да се запише като доброволец е освен желанието да помогне, само че и упоритостта да остане да работи в България. Той се надява скоро първите хеликоптери да бъдат закупени. Няма самообладание да стартира и същинската работа. “Мисля, че работата ми в УМБАЛ “Свети Георги " - Пловдив, като най-голяма болница в България, сблъсквайки се с безусловно всеки тип неотложност в клиниката по анестезиология, съм задоволително добре квалифициран за работата в HEMS. Все отново е належащо и в допълнение образование, защото изискванията за оказване на помощ са характерни ", счита лекарят.

И акцентира, че се изискват разнообразни знания, както по незабавна медицина, физиология и патофизиология, по този начин даже и по физика, защото на огромна надморска височина се трансформират изискванията за оказване на помощ. 

" Важно е и да се разбере, че не всеки пациент е подобаващ за авиотранспорт и лекарят би трябвало да е безусловно осведомен с това. Предварителната оценка на болния е от първостепенно значение дали да употребява този тип превоз. Най-важното за реализирането на активността обаче остава вярната връзка сред обособените звена, участващи в превоза. Липсата на една такава връзка може да е пагубна както за болния, по този начин и за част от екипа на HEMS ", безапелационен е доктор Илиев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР