Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в отделението по Гастроентерология в

...
</TD
>Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в отделението по Гастроентерология в
Коментари Харесай

Д-р Георева, гастроентеролог в Пълмед: След пости е добре да се откажем от млякото, боба и зърнените храни

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в отделението по " Гастроентерология " в УМБАЛ " Пълмед “, преглежда и в ДКЦ " Пълмед ". Завършва медицина в Медицински университет – гр. Пловдив през 2013 година Същата година стартира своята кариера в УМБАЛ " Пълмед " като лекар–ординатор. През 2020г. придобива компетентност по " Гастроентерология " и интензивно лекува пациенти с разнообразни хронични и остри положения като декомпенсирани чернодробни цирози, изострен панкреатит, хепатит вид В и вид С, гастроентероколити и други. От две години следва магистратура " Мениджмънт на храните и храненето ".

- Д-p Георева, идва поредност празници, а по традиция у нас ги означаваме с богати трапези и постоянно се стига до преяждане. Какви са главните опасности от несъразмерното хранене и до какви съществени последствия може да докара това?  

- Често по време на разнообразни обичайни български и църковни празници огромна част от българите прекарва на маса с родственици и другари. За страдание, практиката ми демонстрира, че множеството хора злоупотребяват с храненето. Това може да докара до обостряне на разнообразни хронични болести и положения като язва, гастрит, колит и обвързваните с тях затруднения. 

- Какъв хранителен режим би трябвало да съблюдават хората, с цел да поддържат здрава храносмилателната си система и да не се претрупват с отрови?  

- Хранителният режим като наименования и схващане в днешно време е доста необятно разбиране, което не е специфицирано към потребностите на другите хора, техните провокации, конституционални физиологични особености и по отношение на тяхното здравословно положение. Най-общо можем да насочим вниманието на пациентите и по отношение на идните празници към държание, което ще поддържа тяхното здравословно и уравновесено положение на стомашно-чревния тракт.

Базови принципи кореспондират с постоянно хранене най-малко три пъти на ден на по-малки порции с два междинни интервала, а не щедро хранене един път на ден. Паралелно с това, би трябвало да се одобряват най-малко 3 литра вода дневно. Консумацията на самун и хлебни произведения би трябвало да е най-вече заран, а не през целия ден. Въглехидратите са главен източник на сила, само че е хубаво да се обърне внимание на произхода им от зеленчуци, овесени ядки и плодове.

По същата логичност, не е уместно да се употребяват мазни храни, а месото би трябвало да е добре подбрано като се подчертава на потреблението на риба, пилешко, телешко или заешко.  Препоръчително е да не се комбинира киселинна (месо) и алкална (въглехидрати) храна, тъй като съчетавайки ги, се усилва времето на разграждането им в организма и това води до образуването на повече токсични артикули. 

- Като гастроентеролог, който има фокус и върху нутрицизма, каква скица на хранене съветвате да се съблюдава след приключването на Великденските пости?  

- Особено подобаващ в границите на месец след привършване на постите е хранителният режим LOW FODMAP - " fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols ", което в превод значи " ферментеруеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли “. Трябва да се заобикаля приемът на млечни артикули и по-специално на мляко, които да заменяме с техни други възможности. Паралелно с преустановяването на консумирането на бобови храни, през тези 30 дни е нужно да се откажем от зърнени храни като ечемик, пшеница, лимец и ръж.  

- Особено сред младите девойки се вижда друга не по-малко рискова наклонност – отвод от хранене. Какво бихте посъветвали тези, които поради модата да са доста слаби, могат окончателно да увредят своето здраве?  

- Отказът от хранене или " анорексия " е на първо място психически проблем, за който са отговорни основаните публични и фешън порядки. Това е заболяване, което може да докара до неусвояване на главните градивни хранителни нутриенти. Във връзка с това организмът на пациента може да инициира отвод на функционалности, даже съдбовен излаз. Бих посъветвала младите девойки или дами да заменят гладуването с физическа активност и добър хранителен режим, който може да бъде направен от експерт.

Лично аз предлагам спортни действия като високо енергийни кръгови тренировки, тичане, плуване, каране на велосипед и други. По този метод те ще намерят баланс в приемането на питателните субстанции, които ще разходват в зала или навън и няма да има потребност да прибягват до апетит или редовно недояждане. Бих заключила, че храната е един самобитен тип " гориво ", което ни разрешава да правим ежедневните си действия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР