Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ Пълмед“.

...
</TD
>Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ Пълмед“.
Коментари Харесай

Д-р Тихомира Георева: Младеж на 24 г. само за месец свали 17 кг

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ " Пълмед “. Преглежда и в ДКЦ " Пълмед ", както и прави онлайн съвещания в платформата на Healee MD.

Преяждането и препиването по време на празници може да докара до обостряне на разнообразни хронични болести като панкреатит, язва, гастрит, колит и да докара до декомпенсация на  хронично чернодробно заболяване.

Постите преди празниците са свързани със примирение и самоосъзнаване, само че откакто приключат, огромна част от българите сядат на маса с родственици или близки другари и за жалост практиката ми демонстрира, че множеството хора злоупотребяват с храненето и потреблението на алкохол. Това може да докара до обостряне на разнообразни хронични болести и обвързваните с тях затруднения.

В рамките на месец след пости е добре да не прибързваме да преяждаме и гладко да стартираме да се зареждаме, с цел да не вкарваме организма си в положение на стрес, като внасяме последователно животинските артикули, които не сме консумирали дълго време и се откажем най-малко за малко от боба, въглехидратите и зърнените храни. Трябва да се подчертава на потреблението на риба, пилешко, телешко или заешко месо.

Какъв хранителен режим би трябвало да съблюдават хората, с цел да поддържат здрава храносмилателната си система и да не се претрупват с отрови?

В днешно време хранителният режим като название и схващане е доста необятно разбиране, което не е специфицирано към потребностите на другите хора, техните конституционални физиологични особености и по отношение на тяхното здравословно положение. Масово хората съблюдават разнообразни хранителни режими единствено тъй като са съвременни и известни като фастинг, кето, лунен режим и т.н, без да са уверени, че те са здравословни за тях в дълготраен проект и без да са осведомени с рисковете, до които могат да доведат. Излязоха редица клинични изследвания, които ги опровергават.

Само по себе си затлъстяването и потребността от преяждане е болестно положение и крие също по този начин бездънен психически проблем. Трябва първо да се открие първопричината за него посредством обширен обзор на пациента и точно тогава идват  резултатите. Повечето нутриционисти и диетолози натъртват единствено на следствието, само че не и на аргументите, довели до самия проблем на пациента.

Режимът, който създадох, минава през три етапи на хранене, съчетани с физическа интензивност по отношение на съответната фаза и цели по натурален път да ускори метаболизма ни без приложимост на лекарства и инжекции. Продължава 4 седмици, през които забързваме метаболизма си и настройваме организма си да употребява храната като сила, без да се усещаме гладни и изтощени, като в границите на тези 4 седмици се губят над 10 кг.

От опита си мога да споделя и за пациенти, които освен са свалили нужните килограми, само че и са възвърнали здравето си. Режимите ми са изключително подобаващи и за хора с начална форма на подагра, инсулинова устойчивост, наднормено тегло. Пациент на 24 години, с начална форма на подагра, BMI 34 и нетърпимост към глутен, единствено за месец без медикаменти вкара в норма пикочната си киселина и отслабна със 17 кг.

Съчетани с диета и вярна терапия, другите гастроентерологични болести също се лекуват сполучливо.

Като гастроентеролог, който има фокус и върху нутрицизма, каква скица на хранене съветвате да се съблюдава след приключването на великденските пости?

Особено подобаващ в границите на месец след привършване на постите е хранителният режим с LOW FODMAP, което в превод значи съкращаване на ферментеруеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Трябва да се редуцира приемът на млечни артикули, бързи въглехидрати с висок гликемичен показател.

Паралелно с преустановяването на консумирането на бобови храни, е нужно да се откажем от зърнени храни като ечемик, пшеница, лимец и ръж. Препоръчително е да не се комбинира киселинна храна (месо) и алкална храна (въглехидрати) по едно и също време в едно хранене. Причината е, че тази композиция усилва времето на разграждането в организма и води до образуването на повече токсични артикули, незадоволително мелене на нутриентите, а в следствие отичане, тежест в корема и газове.

Разбира се, не на последно място е нужно придвижване и разходки измежду природата и главно мое предписание - не пазарувайте, когато сте гладни и избягвайте да се чувствате прегладнели и по-късно да се храните, по-добре изпийте две чаши вода при такива случаи, с цел да щадим стомашната киселинност.

След празниците, в случай че въпреки всичко не можем да спазим всички рекомендации, е подходящо да създадем няколко детоксикиращи дни. Вече създадох и такива стратегии за бърза детоксикация и ликвидиране от насъбраните отрови.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР