Частната фирма КМД ЕООД, която се грижи са почистване на

...
</TD
>Частната фирма КМД ЕООД, която се грижи са почистване на
Коментари Харесай

Община Пловдив прескача ОбС за спорен договор за повече пари с почистващата фирма?

Частната компания КМД ЕООД, която се грижи са разчистване на пет от шестте региона на Пловдив желае увеличение на парите за сметосъбиране, които получава.

Това е станало по време на среща в Община Пловдив с представителя на фирмата  реализатор - Георги Колев, разбра Plovdiv24.bg . В хода на диалозите последният е изискал от градоначалника нарастването на средствата да стане с сключване на анекс към подписания преди време контракт. 

До момента смяната е ставала с решения на Общинския съвет с приемане на план-сметката за съответната година и след утвърждение от страна на болшинството от общинските съветници. Под угрозата обаче че няма да има задоволителен брой съгласни Колев е изискал това да стане с нов анекс. Дали обаче в този момент е времето това да се случи - в самия завършек на управническия мандат, когато времето на като кмет е съвсем изтекло.

Няма ли той да загроби още Община Пловдив, откакто изтеглените заеми на гърба на пловдивчани досега възлизат на стойност 140 млн. лв.. Всеки ден редакцията на Plovdiv24.bg получава сигнали за непочистени места в Пловдив. Има определение зони, в които градът е замязял на бунище, пловдивчани несъмнено не са удовлетворени от услугата, която получават, съдейки по фотосите, които демонстрират и в обществените мрежи - преливащи и непочистени казани и региона към тях. А с всеки минал ден виждаме, че градът е все по-мръсен.

Припомняме, че за обезпечаване на съвременна техника на общинските предприятия “Градини и паркове " и “Чистота " беше изтеглен и целеви заем за 10 млн. лева До момента обаче по-доброто разчистване на града към момента е в областта на илюзията. Припомняме, че всяка година от 2020 година насам община Пловдив дофинансира разноските по план-сметката с други общински доходи, които не са целеви за разчистване.

Ако се подпише гореспоменатият анекс и се усилят средствата за сметопочистване и сметоизвозване, то новият кмет желае не желае ще би трябвало да вдигне таксите за битовите боклуци, откакто популистки отхвърляше да го направи по време на ръководството си. В бюджета на общината няма планувани задоволително средства, с цел да се покрие въпросният анекс, затова повдигането на такса “смет " е неизбежно.

Според справката в уеб страницата на Община Пловдив всяка година средствата за сметопочистване и сметоизвозване се усилват: През 2020 година разноските са в размер на 42 016 314 лева.; 2021г. - 42 267 939 лева Общите разноски, според утвърдената план-сметка за 2022 година за обезпечаване на дейностите по ръководство на битовите боклуци, в това число събиране, превозване, изследване, планиране и създаване на нови уреди, авансово отнасяне, неутрализиране, както и за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане, възлизат на 50 290 991 лева след актуализация.

Общият размер на плануваните разноски за реализиране на дейностите за 2023 година възлизат на 54 844 506 лева Допълнително съгласно план-сметката за тази година - 4 164 844 ни коства активността на завода в Шишманци и депото за преправка на неопасни боклуци. Т.е. за годините от управническия мандат средствата са се нараснали с над 12 млн. лева

Предвид обаче услугата, която пловдивчани получават, то не е ясно какъв брой е оправдано разходването на още от налозите на жителите за увеличение на средствата за частната КМД.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР