Бюджет на започнатите проекти - така определят бюджета на Пловдив

...
</TD
>Бюджет на започнатите проекти - така определят бюджета на Пловдив
Коментари Харесай

Представиха проектобюджета, с който ще разполага Пловдив през 2024 г.

Бюджет на започнатите планове - по този начин дефинират бюджета на Пловдив за 2024 година от администрацията на община Пловдив. Проекторамката беше показана на конференция пред пловдивските медии. Публикувана е и на уеб страницата на общината, а в събота ще има публично разискване, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Пловдив ще разполага с 683 918 800 лева, от които 383 772 473 лева са от страната. Ръстът от 28 милиона е за повишените стандарти за държавно делегирани действия. Местните доходи са в размер на 300 милиона, което е по-малко от предходната година, когато са били 324 млн. Изпълнението към 31.12.2023 година е 212 милиона, като разликата е към 87 млн. Стремим се да се приблим към действителните доходи, разяснява заместник-кметът по финанси. 

Очакванията на администрацията са да се увеличи приходосъбирането.

Местните налози и такси няма да се усилват, само че ще има актуализация на другите такси, измежду което за механически услуги, административни такси, ръководство на общинско имущество, позволение за градеж. Наемите на общински жилища са 34 стотинки на кв. метър потребна повърхност и ще бъдат повишени 100%. Предложенията за актуализация няма да бъдат признати дружно с бюджета, тъй като би трябвало да се трансформират подзаконовите нормативни актове, изясни Петкова. 

Разходната част на бюджета планува 41% от средствата да са в областта на образованието, където има голямо държавно финансиране, 22% - в бранш строителство, благоустройство и комунално строителство. 

Капиталовата стратегия е в размер на 123 375 273 лв.. В бюджета се плануват 108 761 615 лева от общината, а останалата сума е за делегирани от страната действия и от дофинансиране на ДДД, със съответното съфинансиране.

Кметът разгласи обектите:  " Модър- Царевец " - 5 301 033 лева, " Хаджи Димитър " – 3 364 000 лева, ул. " Владая " – 2 926 554 лева, от които 1 милион са от страната. 

Планирани са: Голямоконарско шосе, " Кукленско шосе ", бул. " Северен ", Дондукова градина и контактната зона към нея, плувният комплекс с 50-метровия басейн, стадионите " Христо Ботев " и " Локомотив ", постройката на Хуманитарната гимназия, ДГ " 8 март ", СУ " Константин Величков ", спортният комплекс на езиковите гимназии, налична среда на Художествената изложба. 

Кметът Димитров напомни и обектите, които се финансират с пари от страната - стадион " Локомотив " - 41 млн., стадион " Ботев " - 33 млн., Голямоконарско шосе - 9 млн., инфраструктура в рн " Тракия ", кино " Космос ", ул. " Славянска ", ул. " Генерал Колев ", къща " Ламартин ". 

В финансовата стратегия не са включени реконструкцията на " Рогошко шосе " и завършването на двете спортни зали в " Западен ". По думите на кмета, тези обекти ще бъдат включени вероятно при актуализация на бюджета в средата на годината. 

Финансовият вицекмет изясни, че разноски ще се режат от ДМА. " Търсим сигурност в бюджета, да не прекаляваме. Когато имаме временен интервал – би трябвало да сме дисциплинирани " - изясни Петкова.

Районните кметства ще разполагат с бюджет от по 1 милион лв., а по-големите, като " Централен " - 1.5 млн.

Не се плануват съкращения на общински чиновници. Заплатите ще бъдат нараснали с 10% със задна дата от 1 януари. Възнагражденията на кмета и районните кметове, които се заплащат от страната, също ще бъдат увеличени.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР